DODIK: Nebitno je gde će Hojt Ji biti ambasador, on je prošlost!
Foto: RTRS

predsednik RS odbrusio američkom dipolmati

DODIK: Nebitno je gde će Hojt Ji biti ambasador, on je prošlost!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je sasvim nebitno gde će američki diplomata Brajan Hojt Ji biti ambasador, jer je, kako kaže, on prošlost, a politika garniture kojoj pripada neprijateljska prema RS.

"On je pokušao da bude malo veći igrač nego što mu pripada, ali u svakom slučaju on je prošlost. Gde će on biti ambasador, to je nebitno, može da bude i u Sarajevu, ali politika te garniture, bivše administracije SAD, bila je loša i neprijateljska prema RS i mi smo se tako odnosili prema njima", rekao je Dodik.

Komentarišući spekulacije o formiranju NATO baze u Brčkom, i izjavu Jia da nije potreban "Dejton dva" i medijske napise o tome da će biti postavljen za ambasadora u Sarajevu, Dodik je rekao da Ji jeste razrešen sadašnje dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD, i da će u petak to biti objavljeno .

Odgovarajući na pitanje da li je Ji dobio veći značaj nego što mu pripada, Dodik je rekao: "On je jedan šarlatan, koji je ovde pokušao da sprovodi neke ideje jednog užeg kruga ljudi na Balkanu. Tako su pokušali i sa pričom o Dejtonu dva".

Podsetio je da "Dejton dva" nije nova ideja, već su nju pre deset godina plasirali pojedini Amerikanci u Sarajevu, a koji su smatrali da je baš tad bilo vreme za novi Dekton, čime bi se ukinuli entiteti i stvorila unitarna i jedinstvena Bosna. Dodik je, međutim, primetio da "svako ko imalo zna političke procese u BiH zna da to više nije moguće, ali i da ni tada nije bilo moguće".

Podsetio je i da je RS izglasala vojnu neutralnost odlukom Narodne skupštine, te je odbacio mogućnost formirajna i postavljanja baze NATO bilo gde u BiH, pa ni u Brčkom, a bez saglasnosti RS.

"Oni ne mogu doći nezvani ovde ili bez saglasnosti i postaviti bazu. To bi bio akt okupacije i napada, tako da mislim da su to više medijske spekulacije", rekao je Dodik.

Naglasio je da RS ne može da prihvati da granica između BiH i Srbije bude granica vojnih saveza.

"Mi želimo jedinstvo u tom pogledu sa Srbijom i to je naše istorijsko i svako drugo pravo. Mi ćemo se boriti za afirmaciju tog prava", rekao je Dodik.

Kurir.rs/Tanjug

Foto RTRS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ZAGRMELO NEBO NAD BANJALUKOM! SRPSKA NA NOGAMA: Pukni zoro orilo se iz grla vojnika i policajaca! Da se naježiš!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track