IZETBEGOVIĆ OTKRIVA: Erdogan me iznenada pozvao i rekao da je sa  Kolindom!
Foto: Profimedia

uvek za razgovor

IZETBEGOVIĆ OTKRIVA: Erdogan me iznenada pozvao i rekao da je sa Kolindom!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Kolinda Grabar-Kitarović pre nekoliko dana bila je u Turskoj gde je između ostalog sa predsednikom te zemlje, Redžepom Tajipom Erdoganom, razgovarala o pomoći BiH.

"Zahvalna sam vam zbog vašeg razumevanja da postoji potreba da i Hrvatska i Turska nastave da deluju kao posrednici u jačanju reformskih procesa u BiH, od političkih i ekonomskih do društvenih koji bi trebali tu zemlju da pokrenu na razvoj, i na korist svih građana ubrza njen put prema EU", rekla je Grabar-Kitarović na zajedničkoj konferenciji za novinare. Erdogan je istakao da je sadašnja struktura vlasti u BiH određena Dejtonskim sporazumom.

"I to je na neki način unutrašnja stvar BiH.", rekao je turski predsednik. Dodao je da su Hrvatska i Turska samo posrednici u BiH i da je "prerano da se komentariše ishod". "Zato bih se suzdržao od komentara", rekao je Erdogan.

Dvoje predsednika najavilo je da će se ministri inostranih poslova triju zemalja sastati već u januaru, a da bi sastanak na najvišem nivou trebalo da se održi u februaru.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović prokomentarisao je ove izjave i jasno je da je nezadovoljan.

"Ne znam šta je tačno Kitarovićeva tražila, a to se ne vidi ni iz njihovih izjava. Poslao sam poruku Erdoganu šta je za nas prihvatljivo, naravno da nije prihvatljivo mešanje u unutarnje poslove BiH. Čuo sam i komentar da će "Izetbegović prihvatiti sve što Erdogan bude tražio". "Upravo je obratno, Erdogan je prihvatio sve što sam tražio od njega. I on na taj način ispunjava obećanje da će pomoći BIH. On se obavezao da će pomagati zemlji i do sada je iuradio sve što smo tražili.

Pomoć Turske na europskom putu, izgradnja infrastruktura, povoljni krediti, ogromne kvote mesa, brašna... što itekako pomaže ekonomiji BiH. Mislim da je samo TIKA investirala oko milijardu maraka u BiH. Gospodin Erdogan je jedan korektan i pametan lider koji se neće miješati u unutrašnje stvari BiH. Ne možete tek tako da napustite građanski princip i radite šta od vas traže HDZ, HNS ili Dragan Čović i krenete u segregaciju izbornog sistema. To su osetljive stvar", rekao je Izetbegović u razgovoru na N1 Televiziju. Na pitanje zašto hrvatska predsednica misli da može da uspe u takvim razgovorima s turskim predsednikom Izetbegović je odgovorio: "Sad je sve to spekulacija. Zašto bi Grabar Kitarović pokušala da uradi nešto, ali pazite nešto za šta nismo utvrdili da je pokušala. Ja sam sa njima juče razgovarao telefonom, odjednom su me pozvali na mobilni telefon. Iznenadili su me.

Erdogan me nazvao i rekao da se nalazi sa gospođom Kitarović i pitao da li smo za jednu trilateralu na ministarskom nivou, a onda i na predsjedničkom. Zašto ne? Uvek je dobro da se razgovara. Erdogan je dodao da želi da nam pomogne da imamo bolje odnose, ako je došlo do diskomunikacije. Erdogan deluje na takav način, osmisli nešto što će da privuče i jedne i druge, kao što je auto-puta za Beograd. Ako može da nađe povoljan kredit, zašto da ne? Takve projekte ćemo uvek da prihvatimo i ohrabrujemo, i naravno političke projekte koji rasterećuju odnose", rekao je Izetbegović. "Ali ja sumnjam da na trilaterali može da se nađe rešenje za problem koji traje 10 godina. Erdogan je rekao da želi da imamo bolje odnose s Hrvatskom, pa idemo da razgovaramo, zašto da ne", komentarisao je Izetbegović.

Kurir.rs/Index.rs

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Vučić, Čović i Bakir koji se javlja za reč!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track