(VIDEO) DODIK: Srpski pripadnici Oružanih snaga BiH treba da budu na proslavi Dana RS!
Foto: Youtube/Printscreen

od sledeće godine

(VIDEO) DODIK: Srpski pripadnici Oružanih snaga BiH treba da budu na proslavi Dana RS!

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da srpski pripadnici Oružanih snaga BiH treba sledeće godine da učestvuju u proslavi 9. januara, Dana RS.

Dodik je ocenio da je nedopustivo i neprihvatljivo da neki birokrata u Ministarstvu odbrane BiH odlučuje o tome. Navodeći da Treći pešadijski (RS) puk Oružanih snaga BiH "baštini tradiciju" nekadašnje Vojske RS, Dodik je ocenio da o njegovom učešću u obeležavanju važnih događaja za RS isključivo treba da odlučuje član Predsedništva BiH iz RS.

"Ne možemo prihvatiti da jedan birokrata, bez obzira ko on bio, pa i ministar odbrane BiH, odlučuje šta je baštinjenje tradicije Vojske RS", rekao je Dodik u kasarni "Kozara" u Banjaluci na prijemu povodom Božića po starom, julijanskom kalendaru.

Predsednik RS je rekao da to pitanje u budućnosti treba regulisati, dodavši da se "ne može osporiti 9. januar nikakvim odlukama suda niti nametnuti bilo čijim saopštenjima, jer on pripada svim srpskim građanima". Srpski pripadnici OS BiH ove godine nisu učestvovali u proslavi Dana RS, jer Organizacioni odbor to nije na vreme zatražio od srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića.

Zamenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić je rekao da Dodikova ideja, da o angažovanju srpskih pripadnika OS BiH odlučuje srpski član Predsedništva BiH, ima smisla, jer je on jedan od vrhovnih komandanata BiH.

Po njegovim rečima, nije sporno ni da i ostala dva člana Predsedništva BiH angažuju OS BiH, koje "baštine tradiciju" Armije BiH i HVO-a

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ZAGRMELO NEBO NAD BANJALUKOM! SRPSKA NA NOGAMA: Pukni zoro orilo se iz grla vojnika i policajaca! Da se naježiš!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track