SARAJEVO KAŽE DA SU PRETNJA PO BEZBEDNOST: Pripadnicima Srbske časti biće zabranjen ulazak u BiH
Foto: Instagram Printscreen

(NE)Časna odluka

SARAJEVO KAŽE DA SU PRETNJA PO BEZBEDNOST: Pripadnicima Srbske časti biće zabranjen ulazak u BiH

Bosna i Hercegovina -

Pripadnici "Srbske časti" iz Republike Srbije, predvođeni Bojanom Stojkovićem iz Niša biće proglašeni pretnjom za nacionalnu sigurnost pa će im ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine biti onemogućen.

Pod pretnju po sigurnost BiH smatraju se pretnje suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku, osnovama ekonomske stabilnosti, kao i pretnje po globalnu sigurnost koje su štetne po BiH, što odgovara opisu aktivnosti "Srbske časti", koje, prema podacima bh. službi, navodno idu u pravcu formiranja paravojne jedinice na teritoriji BiH.

Vođa "Srbske časti" Bojan Stojković i prvi čovek te organizacije u RS Igor Bilbija, terete se za regrutovanje osoba iz kriminalnog miljea koji bi trebalo da čine okosnicu paravojne jedinice, osnovane za navodne potrebe predsednika RS Milorada Dodika.

Bojan Stojković
Bojan Stojković

Pripadnici "Srbske časti" za sebe tvrde da su humanisti i da su aktivnosti te grupe podređene uglavnom humanitarnim aktivnostima.

Aktivnosti Stojkovića i ostalih "humanitaraca" iz "Srbske časti" su, kako ukazuju podaci bh. obaveštajnih službi, navodno koordinisane iz Moskve, gde članovi neretko i borave. Iste obaveštajne službe tvrde da je grupa pod patronatom ruskih službi i da su članovi prošli obuku u vojnoj bazi "Ševatske Livade" u Preševu i u Nišu. Stojković je čak i nosilac ordena koji mu je uručio ruski general Valerij Vječesljavević Kaljakin.

??

A post shared by Бојан Стојковић (@bojan_stojkovic_srbska_cast) on

U "slobodno vreme" Stojković radi i kao lično bezbeđenje Svetlane Cece Ražnatović, udovice Željka Ražnatovića Arkana.

Kurir.rs/Faktor.ba

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track