(VIDEO) SKANDAL TRESE BIH: Bakirov jaran mesom potrovao Turke!
Foto: Printscreen, Profimedia

pukla bruka

(VIDEO) SKANDAL TRESE BIH: Bakirov jaran mesom potrovao Turke!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Više od 300 stanovnika turske provincije Sakarja otrovalo se mesom koje je uvezeno iz Bosne i Hercegovine.

Ovo je objavila turska televizija Oda TV, koja je među prvima i otkrila da je letos iz BiH u Tursku stiglo zatrovano meso. Turske vlasti tvrdile su da je ono uništeno, ali sada je otkriveno da se ipak našlo na policama i to ne samo u Sakarji nego i u Ankari i Istanbulu.

U Sakarji je dokazano da se 309 ljudi otrovalo mesom. Vlasti u BiH su saopštile da su imali informacije da je meso uništeno, a neki su nonšalantno odgovorili da se „takve stvari dešavaju“.

Meso je inače izvezao Muris Mujanović, zvani Krava, vlasnika firme „Mujanovići“ Vogošća. Mujanović koji je blizak prijatelj lidera SDA Bakira Izetbegovića, od države je u proteklih šest godina dobio najmanje sedam miliona KM (3,5 miliona evra) za 12 ugovora za isporuku mesa i mesnih proizvoda, tvrdi Avaz.

Mujanović je javnosti poznatom i po aferi u kojoj je isporučio bolesne junice povratnicima u istočnu Bosnu. Inače svaki njegov ugovor objavljen je u „Službenim novinama“.

Vidljivo je da je samo na osam ugovora dobio 5,6 miliona KM od nekoliko institucija. Mujanović je dobro poznat i parlamentarcima i poljoprivrednicima, jer je u Parlamentu BiH, poručio da će „pet familija vladati Bosnom još sto godina“. „Dobro smo raspoređeni“, poručio je tada.

foto: Printscreen Youtube

Kako je baš Mujanović postao (donedavno) ekskluzivni izvoznik mesa u Tursku i dobio posao vredan milione, teško je objasniti.

Letos je delegat Kluba Hrvata u Domu naroda BiH Mario Karamatić izjavio da je ideja da se napravi deset begovskih porodica koje će rukovoditi BiH bez ikakvih procedura i da je među njima i Muris Mujanović, koji ima jednu mesnicu u Vogošći, koji je dobio posao vredan 20 miliona evra.

On je rekao da je Mujanović dobio taj posao, a nema ni klanie niti ikakve predispozicije. Ove navod eniko nije demantovao.

Muris Mujanović u sportskim krugovima poznat je kao nasilni menadžer, koji je krajem 2010. godine na Vanrednoj sednici UO FK Sarajevo hteo da pramlati fudbalsku legendu Predraga Pašića.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto printscreen Printscreen, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track