Najnovije vesti

(VIDEO) NERMIN DOVEO SARAJEVO U ČIKAGO: Sada i ovaj  američki grad ima baščaršijski sebilj! Pogledajte kako je izgledala njegova gradnja
Foto: Oslobođenje.ba

IPAK NIJE PRVI U SAD

(VIDEO) NERMIN DOVEO SARAJEVO U ČIKAGO: Sada i ovaj američki grad ima baščaršijski sebilj! Pogledajte kako je izgledala njegova gradnja

Bosna i Hercegovina

I Čikago sada ima baščaršijski sebilj i to zahvaljujući Sarajliji Nerminu Halvadžiji koji tamo godinama živi.

Iako mu je ovaj američki grad dom gde su mu s ei deca rodila, Sarajlija nikako ne posustaje u težnji da Čikago pomalo osveži bosanskim bojama.

foto: Oslobođenje.ba

Napravio je i repliku najprepoznatljivije građevine njegovog rodnog grada.

Zajedno s majstorom Arifom, koji je napravio mihrabe gotovo svih džamija u Čikagu, Nermin je pre dva meseca krenuo sa izgradnjom sebilja.

Visok je oko dva i po metra, širine oko metar, a ima i vodu.

foto: Oslobođenje.ba

Inače, baščaršijski sebilj sagrađen je 1913. godine. Projektovao ga je arhitekta Aleksandar Vitek prema nacrtima starih sarajevskih sebilja, kojih je 1660. godine bilo oko 300, a svi su stradali 1691. godine.

foto: Oslobođenje.ba

Poznato je i to da je bosanski vezir Mehmed paša Kukavica još 1753. godine naredio da se izgradi sebilj, ali je ovaj i porušen 1891. godine.

Sarajevo je, inače, uoči samoga rata, 1891. godine Beogradu poklonilo repliku baščaršijskog sebilja, a poklonilo ju je i Novom Pazaru.

foto: Oslobođenje.ba

Bosanska zajednica u Sent Luisu, za 250-tu godišnjicu ovog grada, poklonila je repliku baščaršijskog sebilja, tako da ovaj Nerminov nije prvi u Americi.

Sebilj je reč arapskog porekla i označava zgradu na putu u kojoj ima vode.

Kurir.rs/Oslobođenje.ba Foto: Oslobođenje.ba

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) SVET BRUJI O SPEKTAKULARNOJ SVADBI BOSANKE I BOSANCA U SIDNEJU: Misica u čipkanoj venčanici ostavila bez dah, ali o OVOJ slici ipak svi pričaju

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...