OPTUŽEN ZA BRUTALNI ZLOČIN NAD SRBIMA U ČEMERNU: Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Nehrua Ganića
Foto: RTRS

POSLE 26 GODINA

OPTUŽEN ZA BRUTALNI ZLOČIN NAD SRBIMA U ČEMERNU: Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Nehrua Ganića

Bosna i Hercegovina -

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nehrua Ganića zbog komandne odgovornosti za ratni zločin nad Srbima u selu Čemernu kod Ilijaša 1992. godine.

U napadu na selo Čemerno, izvršenom 10. juna 1992. godine, ubijeno je 30 Srba, među kojima neki hladnim oružjem na izuzetno svirep način, budući da je počinjeno i sakaćenje i odsecanje delova tela. U napadu su kuće i imovina u ovom selu opljačkani i zapaljeni, a u selo se nije vratio niko od povratnika. Optužnica tereti Ganića da je u vreme rata u BiH kao komandant Teritorijalne odbrane (TO) Breza i nadređeni komandantima odreda TO Breza i Kakanj postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civila i ratnih zarobljenika, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. U optužnici se navodi da je optuženi znao za pripreme i izvršenje napada na selo Čemerno u opštini Ilijaš, nastanjeno uglavnom srpskim civilima, a plan i cilj napada je bio ubistvo svih Srba - vojnika i civila, i uništenje i paljenje imovine i objekata, što je rezultiralo progonom celokupnog stanovništva srpske nacionalnosti sa ovog područja.

Optužnica tereti Ganića da je u svojstvu komandanta propustio da preduzme mere kako bi sprečio zločin, kao i mere da se zločini procesuiraju i otkriju i kazne počinioci. Ganić se tereti za krivično delo ratni zločin nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima i povrede zakona i običaja ratovanja. Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem više od 120 svedoka, među kojima su preživele žrtve ratnog zločina, kao i dva stručna veštaka uz prilaganje više od 400 materijalnih dokaza. Optužnica je upućena Sudu BiH na potvrđivanje.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track