SMETNJE NA VEZAMA: Erdogan najavio miting u Sarajevu, vlasti BiH nemaju pojma o tome
Foto: epa0610151

diplomatija

SMETNJE NA VEZAMA: Erdogan najavio miting u Sarajevu, vlasti BiH nemaju pojma o tome

Bosna i Hercegovina -

Nakon što je provladin medij u Turskoj Jenisafak objavio informaciju da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održati predizborni miting u Sarajevu i to 20. maja, tu priču potvrđuje i list Hurjet.

Erdogan je prema pisanju turskih medija sve pripremio za veliki skup u Sarajevu, iako vlasti u BiH o tome ništa ne znaju, bar ne zvanično.

"Uz Božiju volju u maju ćemo održati naš prvi veliki miting u zatvorenoj sportskoj dvorani u jednoj evropskoj zemlji. Sve pripreme su završene", rekao je Erdogan u obraćanju članovima vladajuće AK partije pre dva dana.

Iako nije imenovao tu evropsku zemlju sve su indicije da će to ipak biti BiH, odnosno Sarajevo i to nakon što su Nemačka i Austrija odbile zahtev AK partije za organizovanje političkog skupa, zbog prošlogodišnjeg referenduma o ustavnim promenama i izbora koje sprovodi, a za koje Evropska unija smatra da nisu usklađeni sa standardima demokratije.

U Turskoj su za 24. jun zakazani predsednički i parlamentarni izbori.

Austrijski kancelar Sebastian Kurc otovreno je kazao da se suprotstavlja ideji da Turska u njegovoj zemlji organizuje miting za tursku dijasporu.

U Nemačkoj živi oko tri miliona državljana Turske, ali ni u toj zemlji neće biti dozvoljeno održavanje bilo kakvog mitinga.

Vlasti BiH ipak još nemaju nikakvu informaciju o poseti, iako je Erdogan jasno naglasio da su pripreme završene. Predsedništvo BiH još nema informaciju o poseti, iako sve zvanične posete u koje je uključeno Predsjedništvo moraju proceduralno da prođu sednicu tog tela, a naredna sednica Predsjedništva BiH biće održana 10. maja.

Kada je u pitanju mjesto održavanja mitinga u Sarajevu u opticaju su samo dvije zatvorene dvorane i to Zetra i Skenderija. Na naš upit menadžmentu tih dvorana nismo uspjeli dobiti potvrdu da su 20. maja rezervisane, ali s obzirom na Erdoganovu najavu da su sve pripreme završene teško je očekivati da će skup biti organizovan negdje drugo.

Očekuje se da će rukovodstvo AK partije na čelu s Erdoganom na mitingu u Sarajevu okupiti nešto više od 10.000 turskih državljana u dijaspori.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PREOKRET! BOMBA EKSPLODIRALA U CENTRU BEOGRADA: Ubila ženu i ranila čoveka, plinska boca ostala čitava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track