Najnovije vesti

(VIDEO) STRAVIČNI PRIZORI ZAGAĐENJA: Reku Spreču prekrili beli talog i masne mrlje! Stanovnici ogorčeni!
Foto: Printscreen/ Youtube

EKOLOŠKI INCIDENT

(VIDEO) STRAVIČNI PRIZORI ZAGAĐENJA: Reku Spreču prekrili beli talog i masne mrlje! Stanovnici ogorčeni!

Bosna i Hercegovina

Toksične materije iz Fabrike sode u Lukavcu, koje su se pre dva dana izlile u reku Spreču i vodotokom stigle na područje Petrova, približavaju se i Doboju.

Nadležne službe u Doboju su na oprezu, a na području Petrova i opština u Federaciji BiH, uz reku Spreču, zagađena voda je iza sebe ostavila pustoš.

U gradskom vodovodu u Doboju uveravaju da izvorište Luke nije ugroženo, jer se nalazi uzvodno od ušća Spreče u Bosnu. Nizvodno je izvorište Rudanka, pa su u vodovodu pojačali kontrole vode za piće. Tvrde da imaju plan i u slučaju najgoreg scenarija.

Direktor Vodovoda u Doboju Ognjen Mitrović kaže da ukoliko se pojavi bilo kakva nedozvoljena materija koja je štetna po zdravlje ljudi, Vodovod je tako opremljen da može to izvorište potpuno da zatvori i nastavi redovnu isporuku vode sa izvorišta na Lukama.

 

Toksičnom belom talasu koji je zagadio Spreču prethodila je promena boje reke i uginula riba koja i danas pluta. Stanovnici s jedne i s druge strane reke ni danas ne mogu da dođu sebi od užasa koji je zadesio njihovo okruženje.

 

Zagađenje iz postrojenja za tretman otpadnih voda fabrike u Lukavcu podiglo je PH vrednost vode, ali su se u javnosti pojavili različiti rezultati merenja.

 

Miroslav Tanasić, glavni vodni inspektor Republike Srpske, istakao je da je objavljeno da je PH vrednost 8 i da je u tendenciji opadanja, tj. da se stanje normalizuje. Međutim, merenje koja je uradila ova inspekcija je pokazalo da je PH vrednost 10.

Izvršni direktor za ekologiju u Fabrici sode Lukavac, Nihad Akeljić, kaže da još nije dobio rezultate analize i da zato neće ništa da spekuliše. Tvrdi da se u Spreču od prekjuče ne odlaže ništa iz fabrike, a da danas preduzimaju mere izolacije da u reku ne bi dospeo otpad sa poljane.

 

Zbog zagađenja Spreče protestuju ekološka udruženja. Ribari su ogorčeni. Kažu da ribe dugo neće biti u otrovanoj vodi.

 

Kurir.rs/ RTRS

Foto: Printscreen/ Youtube

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...