(VIDEO) AMERIČKA TELEVIZIJA O BiH: Mala iskra može da izazove globalni požar
Foto: Youtube/Printscreen

PRILOG IZ SARAJEVA

(VIDEO) AMERIČKA TELEVIZIJA O BiH: Mala iskra može da izazove globalni požar

Bosna i Hercegovina -

Američka nacionalna televizija PBS osvrnula se na trenutni odnos snaga u Bosni i Hercegovini upozoravajući na uticaj Rusije koji "budi stare tenzije" koji bi, kako kažu, mogao da prouzrokuje i novi konflikt.

U prilogu PBS-a pažnja je posvećena i nedavnom kontroverznom dolasku Noćnih vukova iz Rusije. Kako navode, ono što je gotovo sigurno jeste da je poseta ruskih bajkera podigla tenzije ili da u najmanju ruku ne pomaže u lečenju starih rana iz rata '90-ih.

Profesor s univerziteta u Sarajevu Goran Kovačević kazao je za američku televiziju da govor mržnje može da prethodi oružanom sukobu i da postoji mogućnost eskaliranja trenutne napete situacije u BiH.

foto: Youtube/Printscreen

Fokus priloga je i Milorad Dodik koga nazivaju provokativnim političarom koji želi Republiku Srpsku "mirno" da odvoji od Bosne i Hercegovine.

Bakir Izetbegović je za PBS kazao kako Moskva traži partnere među pravoslavnim slovenskim populacijama, dok Dragan Čović drži stav kako je put BiH i Srbije isti i kako ne veruje da postoji opasnost od teritorijalnog prekrajanja.

Pored naglašavanja problema odlaska mladih koji teško dolaze do željenog posla u zemlji, Brabant je razgovarao i sa Harisom Silajdžićem koji smatra kako se organizacija zemlje mora promeniti za boljitak građana jer je trenutno na snazi "demokratski feudalizam".

PBS podseća da je u Sarajevu počeo Prvi svetski rat i da ta činjenica odražava mogućnost paljenja starih nerešenih problema uz pomoć najmanje iskre koja, kako tvrde, može izazvati globalni "požar".

"BiH je mesto odakle emocije teku ka Moskvi, ka islamskom svetu, ka Evropi. Ne treba da pravimo vir koji je nastao pre 100 godina. Treba da budemo oprezu i zaustavimo probleme na vreme", zaključuje Izetbegović.

Kurir.rs/Klix.ba/PBS Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track