JEDNI ZA ERDOGANA DRUGI PROTIV: Bošnjaci zaratili zbog turskog mitinga!
Foto: Reuters

ŽESTOKE PODELE

JEDNI ZA ERDOGANA DRUGI PROTIV: Bošnjaci zaratili zbog turskog mitinga!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - U Sarajevu i Federaciji BiH raste polarizacija društva po pitanju dolaska turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je najavio da će u tom gradu održati predizborni miting.

Ta polarizacija je zasad izražena samo na društvenim mrežama i u gradu Sarajevu, ali ima indicija da će se premestiti i u javni prostor, piše sarajevski portal Klix.ba.

foto: Printscreen Facebook

Na Fejsbuku je, naime, najpre otvorena grupa "Podrška dolasku predsednika Erdogana u Sarajevo", a nešto kasnije je kreiran i dijametralno suprotan virtuelni centar za okupljanje onih koji smatraju da njegov dolazak i u kontekstu održavanja predizbornog mitinga nije pozitivna vest.

foto: Printscreen Facebook

Reč je o grupi "Građani Sarajeva protiv mitinga Erdogana" u čijem opisu stoji da oni smatraju da je Erdoganov predizborni skup provokativni miting. Takođe, članovi grupe žele da na dan mitinga, odnosno 20. maja, održe protestni skup na platou Skenderija.

"Mi smo protiv mitinga Turske partije AK pod vođstvom Erdogana u Sarajevu, jer smatramo da to nije zakonito, da to nije dobro za građane BiH. Takođe mislimo da je ovo pokušaj promoviranja SDA i dizanje međunacionalnih tenzija", navodi se na novoosnovanom nalogu i dodaje da dolazak predsednika Turske nije dobar za narode i građane BiH.

Polarizacija u vezi s Erdoganovim dolaskom evidentna je i u političkoj sferi života, a posebno je izražena među partijama, odnosno političkim predstavnicima u Federaciji BiH. Demokratski front Željka Komšića već je zatražio objašnjenje od institucija BiH.

Nadležni još nisu zvanično obavešteni o Erdoganovoj poseti i mitingu, koji je nezvanično najavljen za 20. maj.

U Turskoj će 24. juna biti održani vanredni parlamentarni i predsednički izbori, prvi od referenduma o ustavnim promenama kojim je prošle godine stvorena podloga za davanje većih ovlašćenja predsedniku Turske.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track