TUŽILAŠTVO BIH ŽELI NOVO SUĐENJE ORIĆU I MUHIĆU: Ukinuti oslobađajuću presudu i obnoviti proces!
Foto: Printscreen Defektor.ba

RATNI ZLOČINI

TUŽILAŠTVO BIH ŽELI NOVO SUĐENJE ORIĆU I MUHIĆU: Ukinuti oslobađajuću presudu i obnoviti proces!

Bosna i Hercegovina -

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Apelacionog veća da ukine prvostepenu presudu kojom su Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni optužbi za zločine počinjene u selima u okolici Srebrenice i da se postupak obnovi.

Odbrane su predložile da se žalba Tužilaštva BiH odbije u celosti i potvrdi prvostepena presuda iz oktobra prošle godine.

Tužilaštvo je žalbu izjavilo zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i nepotpuno i netačno utvrđenog činjeničnog stanja. Tužilac Miroslav Janjić je kazao da je reč o jedinstvenoj presudi u sudskoj praksi Državnog suda jer se, prema njemu, ona zasniva na imaginarnom dokazu. On smatra da je Prvostepeno veće izreklo jednu presudu, a poslalo drugačiji pisani otpravak.

foto: Printscreen Defektor.ba

"Veće u presudi navodi da se poziva na praksu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), po kojoj neće cijeniti svaki dokaz pojedinačno i dovoditi ih u vezu, što je suprotno Zakonu o krivičnom postupku ove zemlje", rekao je Janjić.

U oktobru prošle godine Sud BiH je oslobodio Orića, bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Srebrenici, i Muhića, pripadnika ovih snaga, da su 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Orićeva i Muhićeva odbrana kažu da je žalba Tužilaštva BiH "konfuzna, nejasna i nerazumljiva" i da nije tačno da je Veće pročitalo jednu, a poslalo drugu presudu.

Apelaciono veće naknadno će doneti odluku.

Kurir.rs/Detektor.ba

Foto: Printscreen Detektor.ba

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) RATNI ZLOČINAC SALUTIRA SRPSKIM CARINICIMA I ULAZI SLOBODNO U SRBIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track