PEDESETI AZBUČNIK IDENTITETA: Jubilarna emisija na BN televiziji!
Foto: Twitter

TV projekat

PEDESETI AZBUČNIK IDENTITETA: Jubilarna emisija na BN televiziji!

Bosna i Hercegovina -

I pored prerane smrti Ivane Vanić Savić, koja bila producent, novinar i duša celog projekta, emisija "Azbučnik identiteta" nastavlja da živi. Ovih dana snimljena je jubilarna pedeseta emisija, a u čast ove izuzetne žene redakcija sa još većim entuzijazmom nastavlja da radi, ne zato što je ovaj tim uspešan i dobar već što obrađuju teme sa neprolaznim vrednostima i ljudskim veličinama.

Ovaj TV projekat kratke forme napravljen je sa idejom da govori i svedoči o ličnostima, događajima, kulturno-istorijskim spomenicima, duhovnim ostvarenjima i svemu ostalom što je značajno za verski, kulturni, nacionalni i politički identitet srpskog naroda i države.

- U pitanju je ambiciozno postavljen zadatak u čijem ostvarenju nam pomažu naši poznati istoričari, književnici, novinari, umetnici pričajući o najznamenitijim Srbima, ali i drugim neopravdano zaboravljenim ličnostima. Uz pomoć dr Milana St. Protića, istoričara i diplomate, Branislava Lečića, proslavljenog glumca i bivšeg ministra kulture, Aleksandra Diklića, autora kultnog ostvarenja "Beograd večiti grad", Čedomira Antića, istoričara, Milovana Jovanovića,novinara, Slaviše Pavlovića, pisca i mnogih drugih osvežavamo pamćenje i čuvamo sećanje na najvažnije događaje i ličnosti iz srpske istorije i kulture - kažu u redakciji "Azbučnika identiteta".

Slaviša Pavlović
Slaviša Pavlovićfoto: Printscreen YouTube

Ne zaboravljaju ni srpske manastire, duhovnike i sve ono što predstavlja obeležje pravoslavnog identiteta. Kao izvaredni naratori u ovoj emisiji dokazali su se i naši poznati novinari dr Jovan Janjić, Vanja Bulić i Nikola Trklja.

- Mnogi veliki umovi su neopravdano zaboravljeni, mada su dali nemerljiv doprinos srpskoj kulturi i istoriji. Ovo je skroman pokušaj da se prema takvim ljudima vrati deo duga i da se barem kroz neku od naših epizoda „izvuku iz zaborava - ističu u "Azbučniku".

Ovaj projekat namenjen je prvenstveno srpskoj dijaspori i emituje se premijerno preko TV BN a reemituje na više desetina lokalnih TV stanica na Balkanu. Emisije su dostupne i preko nekoliko internet portala, a od danas je među njima i naša veb stranica "Tamo dalko".

"Azbučnik identiteta" ne bi postojao da nije svesrdne pomoći Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima uregionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Snimanje pojedinih emisija potpomogli su Grad Beograd, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i pojedene organizacije koje deluju pod okriljem Evropske komisije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track