ZA DECU POLITIČARA BIH NEMA ZIME : Evo gde studiraju i šta rade tatini i mamini sinovi i ćerke!
Foto: printscreen Klix, Printscreen Klix.ba/Elmedin Mehić

ZA DECU POLITIČARA BIH NEMA ZIME : Evo gde studiraju i šta rade tatini i mamini sinovi i ćerke!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Uprkos tome što u javnosti na sva usta hvale bosanskohercegovačke visokoškolske ustanove, domaći političari svoju decu ipak školuju na stranim univerzitetima. Za decu onih koji se opredele za studiranje u BiH većinom su rezervisana mesta u državnim institucijama ili drugim agencijama koje funkcionišu pri vladama.

Potomci sva tri člana Predsedništva BiH studirali su izvan Bosne i Hercegovine, tačnije u Beču, Amsterdamu i Londonu. Reč je o deci političara koji na sva usta hvale obrazovni sistem u BIH. "Ćerka predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i aktuelne direktorke Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović završila je Likovnu akademija u Sarajevu, tačnije Odsek za grafički dizajn. Posle završenih studija Jasmina Izetbegović nastavila je školovanje u Amsterdamu gde je uspešno privela kraju postdiplomske studije, nakon čega se vratila u BiH.

foto: Foto Kurir.rs

Pored izetbegovića i član Predsedništva BiH Dragan Čović odlučio je da kćerku školuje izvan granica BiH. Tako je Danijela Čović studije završila u Beču posle čega se vratila u našu zemlju i zaposlila u Centralnoj banci BiH. Danijela (udato Primorac) nije jedini Čovićev srodnik koji radi u državnoj instituciji. Naime, Danijelin suprug Davorin Primorac zaposlen je kao direktor Agencije za pružanje usluga u avio-saobraćaju BHANSA, ćerka Sanja Čović-Krezić obavlja poslove rukovodioca sektora za organizaciono-pravne i opšte poslove u Zavodu za zapošljavanje HNK, a njen suprug Mario Krezić zaposlen je u Elektroprivredi HZHB. Vladimir Ivanić, sin člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića, u Londonu je završio studije finansija i bankarstva, a posle završenog fakulteta ostao je da živi u Velikoj Britaniji. Za razliku od sina, Ivanićeva kćerka Jelena studije je privela kraju na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Obrazovanjem na prestižnim svetskim fakultetima mogu da se pohvale i deca predsednika RS Milorada Dodika. Njegov sin Igor studirao je na Fakultetu za ekonomiju i menadžment na uglednom univerzitetu Bokoni u Milanu, dok je njegova ćerka Gorica fakultet završila na Kipru. Gorica Dodik-Trišić u jednom periodu je obavljala dužnost šefa kabineta aktuelne premijerke RS Željke Cvijanović u vreme dok je bila ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS. Gorica je posle toga zajedno sa bratom Igorom postala suvlasnica tri firme.

SNSD odbornik u Poslaničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić sina Aleksandra školovao je na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci. Aleksandar Špirić se najpr zaposlio u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Srbiji gde je bio angažovan kao sekretar bosanskohercegovačke diplomatske misije u Beogradu. Po povratku u BiH Špirić mlađi zaposlio se u Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji BiH.

foto: Youtube/Printscreen

Jovana Špirić, ćerka bivšeg predsedavajućeg Veća ministara BiH, studirala je pravo u Beču gde ima stan vredan 400.000 evra. Kupovinu stana u austrijskoj prestonici istraživalo je Tužilaštvo BiH koje je zaključilo da je stan kupljen po zakonu. Mediji su prenosili kako je Nikola Špirić istražnim organima rekao da novac kojim je kupljen satan potiče od prodaje knjiga i donacija prijatelja. Ćerka i sin predsednika SDP BiH Nermina Nikšića fakultete su završili na Univerzitetu u Sarajevu, isto kao i deca zamenika predsedavajućeg Poslanikog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefika Džaferovića i predsednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića. Javnost u BiH pamti skandal vezan za zapošljavanje Novalićeve ćerke Ade u Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA). Direktor ove agencije Esad Mahmutović potvrdio je da je ćerku premijera FBiH zaposlio bez konkursa. Posle žestoke reakcije javnosti Ada Novalić dala je otkaz u FIA-i.

foto: Fonet

Sinovi poslanice SNSD u Poslaničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanke Majkić Dejan i Ognjen školovali su se u Banjaluci, a Dejan je posle studija zaposlen kao pomoćnik direktora Poreske uprave Republike Srpske. Građani Bosne i Hercegovine svesni su da glomazna državna služba služi za zapošljavanje dece i porodica bh. političara. Proteklih godina brojna zaposlenja i imenovanja izazvala su bes građana BiH, koji nije promenio ništa. Državna služba i dalje je rezervisana za odabrane, a realni sektor za sve ostale građane BiH. Etničke razlike nisu sprečile domaće političare da se slože kako je najbolje mesto za zaposlenje njihove dece državna služba, odnosno institucije, agencije ili firme u vlasništvu države ili entiteta. Međutim, porazno je što vlasti poručuju građanima BiH da se pridržavaju reformske agende koja je jasno precizirala da svi nivoi vlasti moraju raditi na smanjenju javne potrošnje.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto printscreen Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track