AUSTRIJA PROTERUJE IMAME DŽAMIJA, A NAJMANJE 20 IH JE IZ BiH Galijašević: Beč je time signalizirao da je BiH najveći bezbednosni problem u Evropi
Foto: Printscreen, Profimedia

NJIHOV POVRATAK PROBLEMATIČAN

AUSTRIJA PROTERUJE IMAME DŽAMIJA, A NAJMANJE 20 IH JE IZ BiH Galijašević: Beč je time signalizirao da je BiH najveći bezbednosni problem u Evropi

Bosna i Hercegovina -

Austrija će uskoro zatvoriti sedam džamija u zemlji i proterati imame koji se finansiraju iz inostranstva i zastupaju selefističke stavove, najavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Saglasnost je dala i Islamska zajednica Austrije, a očekuje se da bi moglo da bude proterano 60 od ukupno 250 imama u ovoj zemlji. Skoro trećina njih su poreklom ili imaju veze sa BiH, pa bi njihov povratak mogao da predstavlja i bezbednosnu pretnju zemlji.

Odluka o proterivanju 60 imama iz Austrije dugo je pripremana i nije rezultat nagle odluke austrijskih vlasti, nego prikupljenih informacija u okviru Eufora u BiH i Savezne uprave za zaštitu ustavnog poretka u Austriji, kaže ekspert za borbu protiv teroizma, Dževad Galijašević. Dodaje da su, među 11 lica protiv kojih je već pokrenuta procedura proterivanja, i dva državljanina BiH.

foto: EPA

"Za očekivati je da se Hafiz Muhamed Porča vrati u BiH, jer on je Sarajlija, rođen na Bjelavama. Očekivati je da se i neki drugi imami vrate isključivo u zemlju svog porekla, a to je BiH. Dakle, ovo će biti veliki problemi", rekao je Galijašević.

Dževad Galijašević
Dževad Galijaševićfoto: Printscreen YouTube/RTRS

Galijašević poručuje da je, na ovaj način, Austrija signalizirala Evropi da je upravo BiH najveći bezbednosni problem u Evropi i da bezbednosne agencije ne rade ništa, rekao je Galijašević.

foto: AP/Ronald Zak

"U BiH legalno, javno i drsko se promovišu selefističke ideologije. One su bile osnov da mnogi džihad ratnici odu put Sirije. Istovremeno, te selefističke organizacije se i finansiraju iz inostranstva, a da nikada nijedna bezbednosna agencija iz Sarajeva nije ni pokušala to finansiranje da spreči. Takođe, ne postoji sankcionisanje ovakvih ideologija u BiH", istakao je Galijašević.

foto: AP

Odluka o zatvaranju džamija i proterivanju imama gotovo da nije imala protivnika u Austriji, ali su zato oštro protestovali turski zvaničnici, koji su odluku nazvali islamofobnom. Zasnovana je na zakonu donesenom 2015. godine, po kojem imami moraju da koriste službeni, na nemački jezik preveden Kuran, i ne smeju da budu finansirani iz inostranstva. Osim toga, u spornim džamijama često su propovedani selafistički i ekstremno desni stavovi.

"Želimo Islam austrijskog modela, a ne onaj kojim upravljaju strane zemlje. U našoj zemlji nema mesta za paralelna društva, politički islam i radikalne trendove", naglasio je kancelar Austrije Sebastijan Kurc.

foto: EPA

Iako u Austriji nisu zabeleženi islamistički teroristički napadi, a odnosi s muslimanskom zajednicom relativno su stabilni, procenjuje se da je više od 200 ljudi iz Austrije u proteklih nekoliko godina otišlo u Siriju i Irak, kako bi se borili na strani ISIL-a. Inače, samo tokom poslednjih 17 godina, muslimanska zajednica u Austriji je udvostručena i sada broji oko 700.000 članova, pokazuju poslednja istraživanja bečkog Instituta za demografiju.

Kurir.rs/RTRS Foto: Profimedia/Ilustracija - Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja