AVAZ: BiH se pretvara u centar za migrante, a država nema nikakav plan!
Foto: Reuters

KAO ŠTO JE NAJAVILA AUSTRIJA

AVAZ: BiH se pretvara u centar za migrante, a država nema nikakav plan!

Bosna i Hercegovina -

Evropska unija doniraće Bosni i Hercegovini dodatnih šest miliona evra za podršku u upravljanju migracijskim tokovima.

Ova sredstva nadovezuju se na iznos od 1,5 miliona evra koji je postao operativan u junu, kako bi BiH odgovorila na hitne humanitarne potrebe izbeglica i migranata, koji su preplavili BiH, a posebno Krajinu!

foto: Reuters

"Sredstva EU unaprediće kapacitete BiH za identifikaciju, registraciju i upućivanje državljana trećih zemalja koji prelaze granicu, osigurati smeštaj i osnovne usluge za izbeglice, azilante i migrante i osnažiti kapacitete za kontrolu i nadzor granica, a na taj način podržaće i prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima", saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

foto: Reuters

"Ovo sve govori da se naša država, koja još nema nikakav plan izlaska iz krize, polako pretvara u centar za migrante, čime se uveliko obistinjuju tvrdnje austrijskih političara, pre svega premijera Austrije Sebastijana Kurca", piše Avaz.

foto: AP

Kurc je pre nekoliko meseci izjavio da "ilegalne migrante treba zaustaviti na spoljnim granicama EU i brzo vratiti u zemlje porekla, a ako to nije moguće, onda im treba ponuditi privremenu pomoć u centrima u sigurnim trećim zemljama“. Prema svemu sudeći, to se odnosi i na BiH.

S druge strane, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić utvrdio je nedavno da ga ne interesuje novac EU za pravljenje migrantskih kampova u BiH. No, odluke EU govore drugačije.

Dragan Mektić
Dragan Mektićfoto: Reuters

Denis Hadžović, sekretar Centra za bezbednosne studije BiH, kaže da ova sredstva iz EU nisu za formiranje kampova nego za privremenu pomoć migrantima.

"Evropa će sve platiti samo da izbeglice drži dalje od svojih članica. Ovih šest miliona evra biće dovoljno da migrantima budu osigurani uslovi, jer ide zima i hladnije vreme. Prave se platforme i na severu Afrike i ovde u okruženju. Albanija je bila nekako najviše targetirana kao sabirni centar za izbeglice. Još govorimo o manjem broju migranata, dakle nekih 10.000", kaže Hadžović.

foto: Reuters

U međuvremenu je Granična policija BiH objavila tender za nabavku betonskih zapreka i rampi za sprečavanje ilegalnih prelazaka, na šta će iz budžeta BiH biti potrošeno 40.000 maraka. Radi se o, kako je navedeno na tenderu, konstrukcijama od armiranog betona.

foto: AP / Amel Emrić

Operativnom akcijom „Migrant“ Uprava policije Unsko-sanskog kantona boravak i kretanje migranata želi staviti pod stalnu i kvalitetniju kontrolu, pri čemu poziva građane da im prijave gde migranti borave kako bi održali povoljno sigurnosno okruženje.

foto: AP / Amel Emrić

"Samo tokom jula službenici policijske stanice Ključ, kao prve stanice na ulazu u USK, evidentirali su 999 novopristiglih migranata, od kojih 460 nije posedovalo nikakve identifikacijske dokumente niti su imali potvrdu o iskazanoj nameri za dobijanje azila", kaže Snežana Galić, portparol Uprave policije Unsko-sanskog kantona.

Osim humanitarne pomoći, od 2007. Evropska komisija pružila je pomoć BiH u području migracija i upravljanju granicama u iznosu od 24,6 miliona evra.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track