Najnovije vesti

ORIĆ I MUHIĆ NA OPTUŽENIČKIM KLUPAMA: Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Srebrenici
Foto: RTRS

NOVI PROCES

ORIĆ I MUHIĆ NA OPTUŽENIČKIM KLUPAMA: Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Srebrenici

Bosna i Hercegovina

Pred Apelacionim većem Suda BiH za danas je zakazan nastavak obnovljenog suđenja komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Orić i Muhić optuženi su da su u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

 

Apelaciono veće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres.

 

Na statusnoj konferenciji 3. septembra Apelaciono veće je odbilo predlog tužioca Miroslava Јanjića da tokom obnovljenog postupka ponovo budu saslušani svi svedoci Tužilaštva, te odlučilo da ponovo budu saslušani Radivoje Ostojić i zaštićeni svedok "O1".

Na ročištu 25. septembra zaštićeni svedok "O1" Tužilaštva BiH izjavio je u Sudu BiH da u ranijim iskazima o ubistvima Srba na području Srebrenice 1992. godine nije pominjao Orića jer se bojao za svoj i život svoje porodice.

 

Svedok je rekao da je o zločinima koje je Orić počinio počeo da govori tek kada je od Agencije za istrage i zaštitu BiH dobio obećanje da će biti zaštićen i da će izaći iz BiH.

 

Tokom višečasovnog ispitivanja posredstvom video-linka iz Beograda, zaštićeni svedok je uglavnom ponovio ono što je rekao tokom ranijeg davanja iskaza u Tužilaštvu BiH i Sipi, kao i u prvostepenom postupku 2016. godine kada je odbrana tvrdila da je reč o nekredibilnom svedoku kojem se ne može verovati.

Govoreći o ubistvu sudije Slobodana Ilića 1992. godine u Zalazju, zaštićeni svedok je ponovio da je bio svedok ubistva, nakon čega mu je Orićev branilac Lejla Čović predočila iskaz koji je dao Tužilaštvu BiH 2014. godine u kojem uopšte nije pominjao to ubistvo.

 

"Tačno je da on to nije rekao ni u iskazu, ni u prvostepenom postupku. Svedok je i danas naveo da je pod strahom za svoju familiju koja živi u BiH, a koja je nakon prvostepenog postupka imala brojne probleme i doživela velike neprijatnosti", rekao je tužilac Miroslav Јanjić.

 

Svedok je objasnio da je, zbog straha od Orićeve osvete, davao različite iskaze u vezi sa ubistvom policajca Milutina Miloševića u selu Lolići.

 

Čovićeva je navela da svedok u iskazu Tužilaštvu BiH 2014. godine nije pomenuo ubistvo fotografa Mitra Savića, a da je tokom ispitivanja tužioca rekao da je vidio Orića kada mu je pucao u grudi i glavu.

 

Kurir.rs/ RTRS

Foto: RTRS

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...