HLADAN TUŠ ZA KOMŠIĆA: Pelješki most će biti izgrađen pala tužba ili ne (VIDEO)
Foto: Printscreen HRT

STAV EU

HLADAN TUŠ ZA KOMŠIĆA: Pelješki most će biti izgrađen pala tužba ili ne (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

BRISEL - U institucijama Evropske unije koje su odobrile i sufinansiraju gradnju Pelješkog mosta kažu da će se taj projekat realizovati u skladu s planom, bez obzira na pretnje Željka Komšića tužbom protiv Hrvatske.

"To je granično pitanje za koje nismo nadležni, ali smo upućeni. Dobili smo sve informacije oko njega, no projekt je potvrđen, neometano se nastavlja i nastaviće se", izjavio je neimenovani izvor iz Evropske komisije u Briselu, prenela je Hina.

Željko Komšić, novoizabrani član Predsedništva BiH, izjavio je u poneđeljak da bi BiH mogla da tuži Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu jer je, kako je ustvrdio, "prekršila Međunarodnu konvenciju o pravu mora povlačenjem morske granice".

"Zašto se to vezuje za Pelješki most? Zato što to koristite kao adut, nećete utvrditi granicu na moru, nećete ispoštovati čak sporazum Tuđman-Izetbegović o morskoj granici. Jer da poštujete taj sporazum, znate preko kojeg mora bi išao taj Pelješki most - preko BiH mora", rekao je Komšić.

Gradnjom mosta između poluostrva Pelješca i kopna povezao bi se jug Hrvatske, članice EU-a, čime bi putni promet zaobilazio teritoriju BiH.

Most sa 357 miliona evra finansira Evropska unija preko svoje kohezijske politike, čiji je cilj da se smanji nejednakosti između bogatih i siromašnih regiona unutar bloka 28 zemalja. Za taj najveći projekt EU u Hrvatskoj već je isplaćen manji deo novca, a prva faza izgradnje počela je 30. jula.

Krajem avgusta u Biselu su primili pritužbe iz BiH.

Hrvatska je poslala informacije o ugovoru Tuđman-Izetbegović, koji nije ratifikovan, a takođe i sve karte tog područja.

U januaru je pak predsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker, poslao pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću u kojem je potvrdio realizaciju projekta.

"Taj stav ostaje na snazi, ništa se ne menja", kaže neimenovana osoba iz Evropske komisije, izvršnog tela EU-a.

Žan-Klod Junker je potvrdio da se izgradnja nastavlja
Žan-Klod Junker je potvrdio da se izgradnja nastavljafoto: Reuters

"Osim toga, ne verujem da će BiH pokrenuti tužbu. Ni Slovenija se u svom sporu s Hrvatskom nije obratila sudu u Hamburgu", dodaje isti izvor.

Osim toga, eventualnu tužbu moraju da odobre i srpski i bošnjački članovi predsedništva.

"Projekat Pelješkog mosta ne može se stopirati jer ima sve potrebne dozvole", kaže Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, ujedno i glavni izvestilac Evropskog odbora regija i gradova. To telo u Briselu predstavlja regije i gradove iz EU-a, no nema zakonodavnu već savetničku ulogu.

Pelješki most trebalo bi da bude dovršen 2022. ili 2023. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen HRT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track