Najnovije vesti

PERSONA NON GRATA: Komšića ne žele u još 11 opština BiH
Foto: Reuters

ne prihvataju njegov izbor

PERSONA NON GRATA: Komšića ne žele u još 11 opština BiH

Bosna i Hercegovina

Nakon što su novoizabranog člana Predsedništva BiH Željka Komšića nepoželjnim u svojim sredinama proglasili načelnici hercegovačkih opština Grude, Čapljina, Posušje, Čitluk i Livno, to je uradilo i 11 opština srednje Bosne.

U zajedničkom pismu predsednici opština Dobretići, Kreševo, Vitez, Kiseljak, Busovača, Fojnica, Novi Travnik, Travnik, Gornji Vakuf - Uskoplje, Bugojno i Jajce, naveli su da on nije dobrodošao jer je podršku dobio u bošnjačkim mestima po opštinama srednje Bosne.

"Budući da je Željko Komšić, drugi bošnjački član Predsedništva BiH, u svom prvom obraćanju nakon protivustavne i nezakonite pobede za hrvatskog člana Predsedništva BiH, Hrvatima u srednjoj Bosni poslao posebnu poruku i posvetio nam nekoliko minuta svog govora, i mi njemu posvećujemo ovo pismo i javno dajemo do znanja kako na prostore srednje Bosne gde žive Hrvati nije dobrodošao, ukoliko on uopšte zna gde žive Hrvati u srednjoj Bosni, jer je podršku dobio u bošnjačkim mestima po našim opštinama", navodi se u pismu.

Kako su naveli Srednje-bosanski kanton je jedan od retkih mešovitih kantona u BiH, kao i da je podršku hratskog naroda dobio Dragan Čović - više od 90 odsto, zbog čega Komšić "nema šta da traži na teritoriji kantona".

"Željko Komšić je osoba koja je već prethodno u dva mandata uzurpirala pravo Hrvatima da izaberu svog člana u Predsedništvo BiH, i nije mu bilo dosta, pa je ponovo iskoristio anomalije ustavnog uređenja države. Ovim putem jasno mu poručujemo kako Bosna i Hercegovina nije građanska država, već država tri konstitutivna naroda i građana", navodi se u pismu i dodaje da je Komšić "persona non grata" u ovom kantonu.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...