VANREDNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE MUP SRPSKE: Lukač: Zabranjeni protesti na Trgu Krajine! Ko večeras dođe bez dozvole, namerno ulazi u sukob s policijom! SVI NAPADI NA POLICIJU BIĆE SANKCIONISANI PO ZAKONU! (VIDEO)
Foto: Printscreen ATVBL

IZ MINUTA U MINUT

VANREDNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE MUP SRPSKE: Lukač: Zabranjeni protesti na Trgu Krajine! Ko večeras dođe bez dozvole, namerno ulazi u sukob s policijom! SVI NAPADI NA POLICIJU BIĆE SANKCIONISANI PO ZAKONU! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Ministar unutrašnjih poslova Repubike Srpske Dragan Lukač i direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum drže vanrednu konferenciju za medije zbog jučerašnjeg protesta na Trgu Krajine u Banjaluci, koji je izbio pošto je Davor Dragičević, otac tragično preminulog Davida, priveden u policiju zato što je ugrozio bezbednost.

Ministar Lukač je rekao da je konferencija sazvana prvenstveno da bi se objasnila jučerašnja dešavanja u Banjaluci.

"Kao što vam je poznato, posle devet meseci održavanja jednog skupa koji je bio nelegalan, jer nijednom nije prijavljen, MUP Republike Srpske nije želeo da spreči održavanje skupa sve dok se on održavao na miran i dostojanstven način", rekao je Lukač.

Međutim, protesti su postali suprotni zakonu jer su određeni političari iskoristili grupu "Pravda za Davida" na morbidan način, u političke svrhe, kazao je ministar policije.

"Imali smo izbornu godinu, gde su se političari za svoje ciljeve uključili u grupu Pravda za Davida. Usmerevali su grupu u političkom smeru", rekao je ministar.

"Na Trgu Krajine sve je bilo mirno dok se nisu pojavili opozicioni političari predvođeni Branislavom Borenovićem, Adamom Šukalom i Draškom Stanivukovićem i tada su krenuli napadi na zvaničnike Srpske i policiju", podsjetio je ministar Lukač. On je podvukao da je na jučerašnjem protestu fizički nasrtano na policajce Srpske, a pokušan je i nasilni upad u Palatu predsednika Srpske.

"To su stvari koje ne mogu biti toolerisane. To ne može proći. Ovo je uređena država i svi građani, pa i Davor Dragičević, moraju da poštuju zakon", zaključio je Lukač. Ministar je podsetio da je policija intervenisala svaki put kada je neko od članova grupe "Pravda za Davida" prijavio da je ugrožen, ali da pripadnici te grupe ne vode računa o tome kome i kako prete i nanose štetu.

Lukač je rekao da je donesena oduka da se više ne mogu održavati nelegalni skupovi na Trgu, a i građani su se žalili da se ne mogu slobodno kretati Trgom.

"Imali smo na stotine poziva od građana da se Trg oslobodi, da mu se vrati prvenstvena namena" , rekao je Lukač. On je kazao i da su mnogi u ratu dali živote za Srpsku, pa opet niko nije tražio da Trg Krajine dobije ime po njihovom poginulom sinu i ćerki, a "Pravda za Davida" insistira na tome da se promeni ime Trga.

foto: Printscreen RTRS

"Dragičević je uzeo sebi za pravo da može da prozove bilo koga za bilo šta. To niko od građana nije sebi uzimao za pravo. To su protivzakonite radnje koje ne mogu da budu tolerisane", rekao je Lukač i pozvao Davora Dragičevića da pusti da policija radi svoj posao. Lukač je jasno rekao da je policija pokušala da uruči Dragičeviću poziv za saslušanje.

"Policajci su pokušali da uruče poziv za saslušanje, međutim on je odbio da primi taj poziv. Iz tog razloga policija je pokušala ponovo sustradan da uruči poziv, on je to ignorisao, bežao automobilom kroz grad i na Trgu je priveden da bi mu se uzela izjava", naveo je Lukač dodajući da mu tada nisu nanete nikakve povrede, što je potvrđeno i u UKC RS.

"Policija je na Trgu radila svoj posao u skladu sa zakonom sve dok se nisu pojavili političari koji su pokrenuli masu, nakon čega su počeli napadi na policiju ", rekao je Lukač navodeći da ni nakon toga policija nije krenula da se brutalno obračunava.

"Policajci su koristili silu onoliko koliko im je bilo potrebno da bi savladali određena lica" , rekao je Lukač i dodao da u grupi "Pravda za Davida" ima ljudi sa policijskim dosijeom.

"Ostaje zabrana bilo kakvog javnog okupljanja ove grupe i izražavanja njihovih namera na način kako su to radili", rekao je Lukač.

"Ja im predlažem da se obrate zvanično da dobiju saglasnost za održavanje skupova, da mirno i dostojanstveno iznose svoje stavove, da ne dozovole da ih niko ne zloupotrebljava. Da iznose svoje stavove u skladu sa zakonom uz potrebna odobrenja", izjavio je Lukač.

Ministar je objasnio da na Trgu Krajine u Banjaluci nisu bili specijalci, već samo Jedinice za podršku MUP-a RS i policija, te da je specijalna Jedinica bila u pripravnosti. Ministar policije RS je rekao da je bio pokušaj da se aludira da je u Banjaluci bila policija iz Srbije, što nije tačno.

Na pitanje zašto je policija nezakonito pretresala kuću Davoda Dragičevića dok su maloletna deca bila u njoj, ministar je odgovorio da to nije tačno: kuća je pretresena po nalogu Tužilaštva zbog sumnje da se u kući nalazi oružje, ali ono nije pronađeno.

"Maloletna deca su bila u kući u pratnji punoletne osobe, a bila je prisutna i majka", rekao je Lukač i dodao da policija nigde nije primenila prekomernu silu.

foto: Printscreen RTRS

"Opozicioni političari privedeni su onog momenta kada su narušili javni red i mir. Draško Stanivuković je ponovo priveden, jer je presekao policijsku traku na Trgu", kaže Lukač.

Komentarišući najavu Davora Dragičevića da će na Trgu Krajine u Banjaluci ponovo biti održan skup, Lukač je rekao da nijedno okupljanje neće biti dozvoljeno bez odobrenja.

"Neka podnese zahtev za održavanje skupa, ako bude odobren neka ga održi. Ako održi okupljanje bez najave ponovo će ući u sukob sa policijom i policija će morati da deluje", rekao je Lukač. Ponovio je i da policiju niko neće tući i da če svako ko pokuša da napadne policajce biće sankcionisan po zakonu.

Na to je jedna novinarka rekla da na proteste dolaze i bake i deca, pa jel' to znači da je "policija Srpske spremna do smrti da tuče svoj narod", na šta su se i Lukač i Ćulum prenerazili!

"Gluposti pitate...", šokirano je izustio Lukač, a Ćulum je uskočio da mu pomogne. Ministar je još dodao da je juče povređeno nekoliko policajaca, a zbog napada na njih privedeno je desetak građana. Identitet nekih koji su napadali policajce još se utvršuju i, kad se utvrdi ko su, biće privedeni.

Kurir.rs/RTRS/ATVBL

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track