DODIK OBJASNIO: BiH je u zastoju zbog kvazipolitičke elite koja nema snage da nosi procese!
Foto: Atvbl.com

SITUACIJA U BIH

DODIK OBJASNIO: BiH je u zastoju zbog kvazipolitičke elite koja nema snage da nosi procese!

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je BiH u zastoju jer ne postoji bazični dogovor tri naroda i jer je napravljena kvazipolitička elita koja nema snage da nosi procese.

"Ne želim ništa loše da kažem, ali mi smo ovde silom međunarodnog ugovora zgurani. Rečeno je, evo ovakva je sad Bosna, dejtonskim napravljena, e, sad, vi se tu borite za svoja prava. Mi nikada nismo uspeli, ni posle Dejtona, da napravimo bazični dogovor tri naroda. Zato mislim da je međunarodni faktor ostao predugo", rekao je Dodik za Glas Amerike.

On navodi da je međunarodni faktor najviše bio potreban da bi napravio kvalitetne političke elite koje su mogle da nose procese.

Željko Komšić, Milorad Dodik, Šefik Džaferović
Željko Komšić, Milorad Dodik, Šefik Džaferovićfoto: EPA

"Ovde je napravljena kvazipolitička elita koja nema snage da nosi proces i zato smo u zastoju", naglašava Dodik. Navodeći da je ova BiH još koncipirana na Ustavu u kom piše tri konstitutivna naroda, Dodik pita da li Željko Komšić, koji je izabran za hrvatskog člana Presedništva BiH, ima legitimitet i konstitutivnosti i kako dogovarati u tom pogledu neke stvari, kako ići dalje?

"Meni je Komšić u nekim stvarima simpatičan i lepo zvuči, sa stanovišta vaših vrednosti, da je on predstavnik neke građanske priče, ali Hrvati su mi pokazali da je on izabran isključivo na mestima gde masovno žive Bošnjaci. I što je još jedan apsurd, ja to nisam ni primetio, da je Komšić dobio više glasova nego Džaferović", kaže Dodik i pita se kako doći do poverenja kad Hrvati nemaju poverenja u Komšića i tu njihovu priču.

"Ne želim da neko pogrešno razume, ali, evo, pogledajte, ja dolazim u Predsedništvo kao predstavnik Republike Srpske i srpskog naroda, to je tako definisano Ustavom, nosim u sebi ogromnu podršku koju imam", naglašava Dodik. On kaže da su Bošnjaci morali da zbog budućnosti ove zemlje pokažu više odnosa prema Hrvatima u političkom smislu, kao i senzibilnost sa Srbima, da sednu i nađu zajednički jezik.

"Mislim da su Bošnjaci u tome grešili. Naravno da su oni najveći i najstradalniji narod, i ostali narodi su stradali, ali su morali da zbog istorijske budućnosti ove zemlje pokažu više odnosa prema Hrvatima i senzibilnost sa Srbima", smatra Dodik. On dodaje da je istorija ovde ključna, i poverenje, i sve.

"Mislim da jednako kao što mi Srbi moramo da, ili svi zajedno pokušamo da damo odgovor na to koji su razlozi, uslovi, da mi tu budemo, u toj BiH. I Bošnjaci i Hrvati moraju da daju te neke slične, bazične odgovore", navodi Dodik.

Milorad Dodik, Federika Mogerini, Željko Komšić, Šefik Džaferović
Milorad Dodik, Federika Mogerini, Željko Komšić, Šefik Džaferovićfoto: EPA

Govoreći o evropskom putu BiH i nedavnoj poseti Briselu članova Predsedništva BiH, Dodik navodi da su od najviših evropskih zvaničnika dobili uveravanje da razumeju da je BiH u problemu, ali da čekaju da se urade neke stvari u BiH, da bi oni mogli da ispune svoju formu, jer ne mogu blanko ništa da učine.

"Uveren sam da će to brzo biti završeno, ne mogu da licitiram to je tad, ali ono što je za mene važno je da su oni iz čisto prijateljskih razloga, gotovo svi su to rekli ako je to bila tema razgovora - molim vas, pokušajte to da uradite što je moguće pre da ova Evropska komisija ima priliku da napravi mišljenje po osnovu Upitnika, a za to treba dva-tri meseca", kaže Dodik. Navodeći da će ova Evropska komisija biti do novembra, on kaže da BiH ne bi trebalo da ispusti tu priliku i da se on zalaže da se to dostigne.

"Apelujem na sve koji rade na tome da to urade. Ja sam za to da oni koji rade na tom pitanju prevođenja, ništa drugo ne rade, samo to, i da angažujemo još sto ljudi za to ako je to potrebno", poručio je Dodik.

Ne u NATO, dobro ih pamtimo

Govoreći o NATO, Dodik je ponovio da je Narodna skupština Republike Srpske odlučila da Srpska treba da zastupa politiku neutralnosti ne samo prema NATO, nego prema bilo kojoj vojnoj asocijaciji. On je istakao da se u Srpskoj to gleda kroz prizmu istorijskog pamćenja, iskustva i mnogo čega drugog, pa i uverenja da u današnje vreme NATO nije samo odbrambni sistem, nego i politička organizacija i sistem i da Republika Srpska s tim u vezi nije imala baš pozitivna iskustva. Prema Dodikovim rečima, i onda kada to nisu morali, predstavnici NATO su saopštenjima ili nečim drugim donosili konfuziju u BiH.

"Postoji opšti konsenzus i vlasti i opozicije da se taj put zaustavi i da se tim putem više ne ide", istakao je Dodik.

Kurir.rs/ATVBL

Foto: ATVBL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track