DODIK, IZETBEGOVIĆ I ČOVIĆ O FORMIRANJU VLASTI: Trojni sastanak održan u Sarajevu
Foto: Screenshot

konačno

DODIK, IZETBEGOVIĆ I ČOVIĆ O FORMIRANJU VLASTI: Trojni sastanak održan u Sarajevu

Bosna i Hercegovina -

Predsednici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik sastali su se u Sarajevu kako bi razgovarali o formiranju vlasti.

Sastanak se održava u kabinetu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, a tema razgovora biće formiranje vlasti na nivou BiH.

Dodik i Čović već sedmicama insistiraju da se što pre imenuje mandatar za sastav novog saziva Saveta ministara BiH, odnosno da se na poziciju predsedavajućeg izabere Zoran Tegeltija iz SNSD-a.

Na drugoj strani, član Predsedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) odbija dati saglasnost za imenovanje Tegeltije sve dok se ne otkoči NATO put BiH.

Zbog političkih odnosa vezanih za imenovanje novog saziva Saveta ministara BiH već duži period u potpunoj je blokadi rad Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, SNSD-ovi poslanici ne pristaju na to da se zakaže sednica državnog organa zakonodavne vlasti sve dok se ne imenuje mandatar za sastav Saveta ministara BiH.

U sredu je zakazana konstitutivna sednica Doma naroda Parlamenta FBiH, a na kojoj će federalni parlamentarci izabrati delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

To će u praksi značiti da će uskoro biti kompletirana i zakonodavna vlasti na nivou BiH s obzirom na to da je Narodna skupština RS već izabrala državne delegate iz reda srpskog naroda, piše Klix.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track