BANJALUKA NE SEDI SKRŠTENIH RUKU! LUKAČ: Formira se rezervni sastav policije Republike Srpske!
Foto: RTRS

NOVA BEZBEDNOSNA SNAGA

BANJALUKA NE SEDI SKRŠTENIH RUKU! LUKAČ: Formira se rezervni sastav policije Republike Srpske!

Bosna i Hercegovina -

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da će formiranjem rezervnog sastava policije RS dobiti novu bezbedonosnu snagu koja će moći da se koristi po potrebi - u slučaju vremenske nepogode, u potrazi za nestalim licima ili kontrolisanju migrantske krize.

On je najavio da će taj predlog biti uvršten u izmene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, uz ocenu da je formiranje rezervnog sastava policije neophodno zbog povećane potrebe prisustva policije na područjima RS zahvaćenim migranskom krizom.

Lukač je rekao da jedina "otvorena ruta" u Evropi ide preko BiH, kao i da migrantska kriza poslednjih godina donosi određene probleme u funkcionisanju, jer pojedini migranti nemaju dokumenta i granična policija nema dovoljno ljudi da odgovori na problem.

Na vest o formiranju rezervnog sastava reagovao je bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, koji je upozorio na Aneks 1b koji govori o ravnoteži vojnih efektiva u regionu.

"To je Aneks čiju implementaciju prati OEBS i neka dobro paze šta izjavljuju. Jedino što možemo da radimo u odbrambeno-bezbednosnom sektoru jeste da aktiviramo rezervu u okviru Zakona o odbrani. Ona može da iznosi do 50 posto aktivnog vojnog sastava. Videćemo šta znači ta najava i na šta se cilja.

Pratićemo to i nećemo dozvoliti da se izađe iz okvira koji govore o ravnoteži", rekao je Džaferović.

Kurir.rs/ Tanjug/ RTRS

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track