Najnovije vesti

REPUBLIKA SRPSKA PRED NAJVEĆOM UCENOM OD RASPADA JUGOSLAVIJE Cicović: Ulazak BiH u NATO značio bi nestanak RS!
Foto: Youtube/Printscreen

BIH DRŽAVA STALNE NAPETOSTI

REPUBLIKA SRPSKA PRED NAJVEĆOM UCENOM OD RASPADA JUGOSLAVIJE Cicović: Ulazak BiH u NATO značio bi nestanak RS!

Bosna i Hercegovina

"Sve veći pritisci na Srbe i Srpsku da odustanu od sebe i pristanu da BiH, pa i RS budu učlanjeni u NATO mogli bi se po načinu i sredstvima uporediti sa pritiscima koji su nam sa iste strane stizali u vreme kada su Srbi u BiH bili za ostanak u Jugoslaviji, a druga dva naroda za nezavisnost", poručio je šef Predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović na otvaranju tribine "Zašto Srpska neće u NATO".

"Skoro četvrt veka posle rata postalo je svejedno jesu li oni koji su sve to vreme uporno i sistematski urušavali sporazum mira i održivog suživota radili to zato što su hteli da BiH bude država stalne napetosti u kojoj bi i najmanji sukob bio dovoljan za destabilizaciju, ili su sve vreme radili na tome da ono što protiv Srba nisu uspeli da završe u ratu, posle rata ostvare raznim ucenama, pritiscima, silovanjem prava i razuma“, rekao je Cicović.

Prema njegovim rečima, ulazak BiH u NATO značio bi nestanak RS.

"Znajući to i potpuno razumevajući šta bi bilo kada bi BiH ušla u NATO, Srpska je Rezolucijom o vojnoj neutralnosti obavezala sve srpske političare i sve srpske političke stranke u RS, kao i one koje predstavljaju Srpsku u zajedničkim organima u Sarajevu, pa i svakog građanina RS da nikada, nikako i nigde ne učine išta što bi bilo u suprotnosti sa tom rezolucijom“, naglasio je Cicović.

On je kazao da NATO potpuno i svesno ignoriše Rezoluciju Srpske.

"To jasno pokazuje koliko ta alijansa, da li zaslepljena vojnom silom, ili u strahu od neke druge veće sile, ne želi da gubi vreme niti da se osvrće na bilo šta što bi moglo da ospori, a kamoli da onemogući potčinjavanje celog Balkana svojoj komandi“, istakao je Cicović.

NATO bi, dodao je on, vrlo lako pri takvom stanju stvari mogao da prizna referendum o priključenju BiH NATO-u, na koji bi izašli samo Bošnjaci i Hrvati, kao što su to učinili i 1992. godine.

Crnogorski i makedonski scenario za BiH možda su već i napisani i nije nemoguće da se već uvežbavaju iza scene.

Politikolog Aleksandar Vranješ je rekao da se davno među bošnjačkom elitom razvila teza da je jedina garancija opstanka BiH - članstvo u NATO-u.

"Zato aktivacija MAP (Akcioni plan za članstvo u NATO) nije samo jedan od apstraktnih uslova za neke daleke i neizvesne integracije, kao što je slučaj sa EU. Aktivacija MAP za SDA je suštinsko pitanje budućeg konačnog postavljanja RS u okvire po bošnjačkim merilima“, istakao je Vranješ.

Samim tim što je srpska strana svesna takvog poimanja uloge NATO-a, do aktivacije MAP neće doći, naveo je Vranješ, a svako dalje insistiranje prema NATO integracijama dovodi u pitanje opstanak dejtonske BiH.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija (Nikola Joksimović) Foto: Printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...