Najnovije vesti

AMERIKANCI OSUDILI ŽENU IZ BiH NA 6 GODINA ZATVORA: Pomagala teroristima Islamske države i slala im novac (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

širila opasnu ideologiju

AMERIKANCI OSUDILI ŽENU IZ BiH NA 6 GODINA ZATVORA: Pomagala teroristima Islamske države i slala im novac (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Mediha Medi Salkičević poreklom iz BiH osuđena je na šest godina zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama zbog pomaganja i finansiranja ISIL-a u Siriji.

Majka četvoro dece će tako nakon četiri godine provedene u pritvoru ostati još iza rešetaka. Salkičevićeva je bila članica male grupe bosanskih državljana u Illinoisu, Misuriju i Njujorku koji su kupili taktičku opremu i poslali je u inostranstvo borcima ISIL-a zajedno sa terenskim zalihama i novcem. U vreme hapšenja ona je radila za aviokompaniju na aerodromu u Čikagu. Žena s nadimcima "Medi Umuluna" i "Bosna Meksiko" zalagala se za ideologiju ISIL-a kojom bi "svi nevernici trebalo da budu ubijeni".

U optužnici je navedeno da je pružala materijalnu podršku teroristima. Ona se u martu izjasnila krivom priznavši da je slala novac Ramizu Hodžiću u Siriji. Tužioci su naveli da se novcem finansirala grupa Abdulaha Rame Pazara koji se pre smrti pridružio Al Kaidi u Iraku, a pre odlaska na Bliski istok živeo je u američkom Sent Luisu. U istom predmetu, ostali optuženi, Sedina Hodžić i Armin Harčević čekaju izricanje presude, dok Nihada Rošića čeka suđenje. Jasminka Ramić je 2016. osuđena na tri godine zatvora.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...