NERETVA U MOSTARU NIJE ZA KUPANJE: Loši rezultati vode, puna je bakterija
Foto: Profimedia

katastrofa

NERETVA U MOSTARU NIJE ZA KUPANJE: Loši rezultati vode, puna je bakterija

Bosna i Hercegovina -

Kupališta na reci Neretvi u Mostaru ne zadovoljavaju uslove za kupanje, rečeno je iz Odeljenja za vode Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

Naime, ova Agencija svake godine vrši ispitivanja vode na kupalištima na području Hercegovine, a prva ovogodišnja ispitivanja bila su u junu.

"Prva ispitivanja u 2019. su izvršena u junu mesecu, na sledećim lokacijama: kupališta na reci Neretvi u Mostaru – Carinski most i Stari most, kupališta u Neumskom zalivu - plaže hotela Neum, Sunce i Zenit. Kao i do sada, rezultati za kupališta u Neumskom zalivu zadovoljavaju uslove EU Direktive o vodama za kupanje, dok ona na reci Neretvi u Mostaru ne zadovoljavaju", rečeno je iz Agencije, piše Bljesak.info.

Za ocenu, tvrde, koriste i prosečne rezultate prošlogodišnjih ispitivanja, budući da se ne može dati ocena na osnovu jednog ispitivanja. U reci Neretvi su tokom prošle godine pronašli bakterije ešerihije koli i crevne enterokoke.

Planom monitoringa voda na tradicionalnim kupalištima na vodnom području Jadranskog mora, u 2019. godine je obuhvaćeno ukupno 18 lokacija, a to su: Neretva – Carinski most, Stari most, Akumulacija HE Mostar I, Akumulacija HE Jablanica – Ostrožac i Gračac; Akumulacija HE Rama; Kukavičko jezero; Boračko jezero; Buško Blato; Trebižat – Kravice, Čeveljuša, Jaz; Bunica, Drežanka i Lištica – Mostarsko blato, kao i more – kupališta ispred hotela Neum, Sunce i Zenit.

foto: Profimedia

Kupanje na hercegovačkim kupalištima je, navode iz Agencije, na sopostvenu odgovornost, a kupači trebaju da vode računa i o temperaturnim razlikama.

Kurir.rs/Radio Sarajevo

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track