Najnovije vesti

CVIJANOVIĆEVA PROTIV POLITIKE PREGLASAVANJA: BIH je kao razmaženo derište! U njoj sve može da postane problem, pa i most!
Foto: Video prtscr / RTRS

kriza u BIH

CVIJANOVIĆEVA PROTIV POLITIKE PREGLASAVANJA: BIH je kao razmaženo derište! U njoj sve može da postane problem, pa i most!

Bosna i Hercegovina

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanovic rekla je danas u skupštini da podržava akciju srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika nakon preglasavanja u Predsedništvu i da se protivi politici preglasavanja.

Cvijanović je istakla značaj ustavnog mehanizma koji ima Narodna skupština Srpske koja može uvek da poništi takvu odluku.

Ona je na posebnoj sednici Narodne skupštine naglasila da ne podržava inicijative koje bi trebalo da uguše bilo čiji važan infrasturkturni, ekonomski i privredni projekat, da je pri tome nije važno da li je to interes Hrvatske, već da je stvar principa da ne treba gušiti druge projekte, prenela je RTRS.

"Narodna skupština Srpske mora biti konačna instanca koja će se odrediti i podržati srpskog člana Predsedništva BiH svaki put o bilo kom pitanju, jer je on preglasan u Predsedništvu BiH, s obzirom na to da smo ugroženi svaki put kada smo preglasani, poručila je Cvijanovićeva.

Prema njenim rijecima, strateški je važno da srpski član Predsedništva, kada je preglasan, za svaku odluku mora dobiti zaštitu u Narodnoj skupštini.

"Uvek žalim kada političke partije u Republici Srpskoj ne razumeju snagu mehanizama ustavne zaštite koju Srpska ima u svojim rukama, kao što je ovaj prema kojem svako preglasavanje srpskog člana u Predsedništvu BiH mi možemo u Narodnoj skupštini da poništimo", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da ne treba posmatrati da li se ovde radi o hrvatskom interesu, već kako je BiH mnogo puta dokazala svoju nesposobnost da bude dobra prema svojim građanima i prema svojim komšijama i da gradi dobre odnose.

BiH je još jedno razmaženo derište koja je navikla da je svi tetoše i koja ne može pokazati kapacitete normalne države i u kojoj sve može postati problem, kao što je bio je i most Bratoljub, navela je predsednica RS.

Ona je dodala da je problematičan i termin kada se osporava gradnja mosta, koja je počela, obezbeđen je investitor, a iza tog projekta stoji EU.

Cvijanoviceva je rekla da je za nju strateški interes Srpske svaka stvar koja znači napredak u Republici Srpskoj, kao što je most u Gradišci, svaki novi vrtić, put.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Video prtscr / RTRS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...