Najnovije vesti

DODIK: Da je BiH normalna, Hrvat u Predsedništvu ne bi bio protiv Pelješkog mosta!
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

INTERVJU

DODIK: Da je BiH normalna, Hrvat u Predsedništvu ne bi bio protiv Pelješkog mosta!

Bosna i Hercegovina

Republici Srpskoj je u interesu da rešava otvorene probleme sa Hrvatskom, a ne da tema razgovora bude Pelješki most, koji je na hrvatskoj teritoriji i unutrašnje je pitanje Hrvatske, kaže srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

U intervjuu za Večernji list Dodik je rekao "da je BiH normalna, u Predsedništvu Hrvat ne bi bio protiv Pelješkog mosta".

On je objasnio zašto je proglasio veto zbog Pelješkog mosta.

"Zato što RS nije u interesu da sa susedima, u ovom slučaju Hrvatskom, ima nove probleme. Trebamo se usmeriti na rešavanje postojećih, poput granice kod Kostajnice, izgradnje mosta u Gradiški, odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj Gori. To su teme o kojima trebamo razgovarati i pronaći rešenje, a ne da teme kao što je izgradnja Pelješkog mosta, koji je na hrvatskom teritoriju, istaknemo kao glavni problem. Ja pripadam onim političarima koji misle da se ne treba miješati u unutrašnje poslove drugih zemalja. Pelješki most za mene je isključivo unutrašnje pitanje Republike Hrvatske. Ova tema nije uopšte nova, zašto je ponovno izronila iz političkog Sarajeva? Znam da se u prošlosti razgovaralo o tome na koji način popraviti performanse samog mosta kako bi se zadovoljili zahtevi pre svega bošnjačke, sarajevske politike, u realizaciji nekih irealnih planova. Most je podignut na 55 metara visine i širine između stupova od 200 metara. Na taj su ustupak hrvatske vlasti pristale“, kazao je Dodik.

Dodao je da postoji i činjenica da su angažovana velika sredstva EU i sigurno je da EU ne bi ušla u proceduru odobravanja da sve nije bilo perfektno pravno čisto.

"Sledeća stvar koja je bitna jest da to rade Kinezi i kineske kompanije koje su prisutne i ovde u RS. Sve to izaziva negativne konotacije. A od toga RS ne bi imala nikakve koristi. Dakle, RS je u interesu da rešava otvorene probleme s Hrvatskom. Mi smo državotvorni entitet u BiH, subjekt smo međunarodnog prava. I sam ustav to je afirmisao kroz pravo da srpski član Predsedništva pokrene vitalni entitetski interes i da konačna odluka o tome bude donesena ovde u Narodnoj skupštini RS, a ne da bude stvar takvih većina kakve imamo u Predsedništvu kroz (hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka) Komšića i (bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika) Džaferovića, koji dele isto glasačko telo i koji veruju u iste vrednosti", kazao je Dodik.

foto: Printscreen YouTube/Al Jazeera Balkans

Željko Komšić, Milorad Dodik, Šefik Džaferović

Na konstataciju da neki nagađaju da je ovim potezom vratio dug predsedniku Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganu Čoviću, Dodik je odgovorio: "U politici ima mnogo spekulacija. Niti sam ja šta dužan gospodinu Čoviću niti obrnuto postoji takav odnos. Ali upravo zbog toga vrlo dobro sarađujemo u političkim pitanjima".

Dodik kaže da iz Sarajeva uvek traže novi konflikt.

"Ali moram reći da se grdno varaju oni koji misle da mi Srbi jadikujemo što te vlasti tamo nema. To nama služi kao dokaz da BiH ne može biti funkcionalna i održiva. To je dokaz da se ovde pokušavaju nametnuti određeni koncepti koji nisu u interesu svih. Nemogućnost izbora u skladu s izbornim rezultatom nije stvar pobednika, nego prava naroda da ih njihovi predstavnici zastupaju u vlasti. Ako to narodu ne dopuštate, onda šta? Ovo vreme pokazuje da BiH kao država nema nikakvog smisla“, kazao je Dodik.

Kurir.rs/RadioSarajevo.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...