BOSANSKI KRIJUMČARI ORUŽJA PALI NA KOMIČAN NAČIN: Ostali bez novca i goriva, a onda se i izgubili! Kad ih je zaustavila nemačka policija, u gepeku je imala šta da vidi!
Alen Hrvatović, Foto: Facebook/Printscreen

neverovatan tok kriminalne operacije

BOSANSKI KRIJUMČARI ORUŽJA PALI NA KOMIČAN NAČIN: Ostali bez novca i goriva, a onda se i izgubili! Kad ih je zaustavila nemačka policija, u gepeku je imala šta da vidi!

Bosna i Hercegovina -

U Sudu Bosne i Hercegovine održana je sednica na kojoj je razmatran predlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora Alenu Hrvatoviću (40) iz Tuzle koji je 15. jula ove godine uhapšen zbog međunarodnog krijumčarenja veće količine oružja namenjenog za ilegalno tržište Holandije.

Organizator grupe koja se bavila trgovinom oružja Alen Hrvatović uhapšen je nakon što je u Drezdenu u februaru ove godine iz bizarnog razloga pala pošiljka oružja. Terenac s oružjem ostao je bez goriva, a dvojac koji ga je prevozio ostao je bez para.

U Drezdenu su uhapšeni državljani BiH Dino Šljoka i Emil Alimanović nakon što je u njihovom “mercedesu”, u specijalno napravljenom prtljažniku, pronađeno 98 ručnih bombi, četiri automatske puške, osam pištolja i drugih vrsta oružja i municije.

foto: Profimedia

Nemački inspektori obavestili su kolege iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da su u mobilnom telefonu Dine Šljoke pronašli da je komunicirao s Hrvatovićem putem aplikacije “Signal”.

Analizom je utvrđeno da je Hrvatović angažovao Šljoku i Alimanovića da prevezu oružje za Holandiju. Dvojac je 16. februara u 19.36 sati s pošiljkom nesmetano prešao granicu BiH na prelazu Bosanski Brod. Već sutradan Šljoka više puta zove Hrvatovića i žali se da bi mogli da ostanu bez goriva. Hrvatović mu na to kaže da je “išao u Holandiju vozilima koja mnogo više troše i da mu nije za to trebalo 2.000 evra”.

Dopisivali se o detaljima pošiljke
Dopisivali se o detaljima pošiljke foto: Profimedia

"Koliko vam je ostalo do Brede, Denis će rešiti problem i doneti novac. Gore kad dođeš, ostavićeš džip, reći ćeš im gde šta. Daće ti odmah 1.500 i videću da vam da još za troškove. Kod Denisa ćeš biti dva-tri dana", pisao je Hrvatović Šljoki.

Čekali novac

Sve je potvrdio i svedok tužilaštva kojeg su Šljoka i Alimanović kontaktirali putem Fejsbuka žaleći se da su ostali bez goriva i novca. Svedoka ubrzo zove Hrvatović moleći da Šljoki pomogne, pa je dogovoreno da im preko Vestren juniona pošalju 300 evra.

foto: Avaz.ba

Svedok je ispričao da su ga Šljoka i Alimanović zvali iz Drezdena, gde su čekali novac i očito izgubljeni pitali kuda dalje da idu do Amsterdama. Ova transakcija nije uspela, a svedoka je ubrzo kontaktirala nemačka policija.

Odbrana tvrdi da nema dokaza

"Obrazloženje koje je sastavni deo predloga za produženje pritvora, odnosno, dokazi na kojima se zasniva, ne upućuju u dovoljnoj meri na postojanje osnovane sumnje da je osumnjičeni počinio krivično delo. S tim u vezi, navodi o postojanju navodne organizacije su paušalni, s obzirom na to da ovaj sud ne raspolaže bilo kakvim informacijama u pogledu njenih članova, dok postupajući tužilac potencira dokaze i istražne radnje koje se provode u drugim zemljama, a s kojim sadržajem , ova odbrana nije upoznata", kazao je Hrvatovićev advokat Bakir Hećimović.

Nije otkrivena garaža

Tužilaštvo je tokom istrage utvrdilo da su oružje u vozilo, prema uputstvima Hrvatovića, sakrili Adin Karić i Aladin Zahirović. Iako se do hapšenja Hrvatovića pokušalo otkriti ko su ostali članovi grupe, to istražiteljima u BiH nije pošlo za rukom. Takođe, do sada nije otkrivena ni garaža u kojoj je bio napravljen specijalni štek.

Kurir.rs/Avaz.ba (B. Cerić) Foto: Facebook/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track