SNSD: Izetbegović ruši sporazum o formiranju vlasti
Foto: EPA / Hayoung Jeon

napad na institucije vlasti

SNSD: Izetbegović ruši sporazum o formiranju vlasti

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Predsedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Staša Košarac, izjavio je da lider SDA Bakir Izetbegović pokušava na sve načine da sruši sporazum o fomiranju vlasti u zajedničkim institucijama BiH, koji je pre deset dana potpisao sa predsednicima SNSD Miloradom Dodikom i HDZ Draganom Čovićem.

"Uz snažnu podršku dela međunarodne zajednice, Bakir Izetbegović, zajedno sa članovima Predsedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, pokušava da sruši dogovor o formiranju novog Saveta ministara i to tako što traži ustupke kojih nema u potpisanom Sporazumu i za koje zna da ih nikada neće dobiti", rekao je Košarac za Srnu, prenela je RTRS.

foto: RTRS

Staša Košarac

On je upozorio da predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, po nalogu Bakira Izetbegovića i stranaca koji ih podržavaju, pokušava da u dnevni red sednice Predsedništva ugura tzv. Godišnji nacionalni program, dokument koji za Republiku Srpsku i njene institucije uopšte ne postoji.

"O tom dokumentu Predsedništvo BiH ne može raspravljati jer o njemu prethodno nije raspravljao nijedan drugi nadležni organ vlasti u BiH. O njemu se nije izjasnila ni Komisija za NATO integracije, niti Savet ministara, tako da se uopšte ne zna kako je taj dokument, čiji je sadržaj potpuno neprihvatljiv za Republiku Srpsku, uopšte dospeo u Predsedništvo BiH", naveo je Košarac.

Ponovio je stav da je Narodna skupština Republike Srpske donošenjem Rezolucije proglasila vojnu neutralnost i da je za predstavnike Republike Srpske neprihvatljivo slanje tzv. Godišnjeg nacionalnog programa i aktivacija MAP-a, kao poslednje stepenice za članstvo BiH u NATO.

"To je stepenica preko koje Republika Srpska neće preći", rekao je Košarac i dodao da je Izetbegović i te kako upoznat sa ovim stavovima i da će, ukoliko povuče svoj potpis i sruši sporazum sa Dodikom i Čovićem, biti najodgovorniji za eskalaciju političke krize u BiH.

Iznoseći neistine i služeći se političkim podvalama, Košarac je naglasio da Izetbegović pokušava da se izvuče iz cele situacije.

"Na taj način demonstrira sopstvene slabosti, odsustvo liderstva i podložnost uticaju stranog faktora", zaključio je on.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track