Najnovije vesti

BIH U STRAHU OD NOVE POŠASTI: Pojavila se droga ajs, 10 puta jača od kokaina!
Foto: Profimedia

ZLO

BIH U STRAHU OD NOVE POŠASTI: Pojavila se droga ajs, 10 puta jača od kokaina!

Bosna i Hercegovina

SARAJEVO - Opasna droga ajs (tečni metamfetamin), za koju stručnjaci tvrde da je 10 puta jača i razornija od kokaina, pojavila se i na području Bosne i Hercegovine.

 

Pripadnici Policijske uprave Bijeljina zaplenili su sedam grama te droge i za sada je to jedino područje u BiH gđe je ona pronadena, navodi portal Klix.

 

U Bijeljini su uhapšene tri osobe, dok se za još šest traga. Osim droge ajs pronadeni su marihuana, spid i ekstazi.

 

Prema podacima MUP-a Kantona Sarajevo, policijski službenici u proteklom periodu nisu imali zaplenu ove droge pa se pretpostavlja da ona i nije stigla na to područje u većim kolicinama. Ipak, u njihovoj kampanji "Izaberi život, a ne drogu", navedeni su simptomi i posledice korišćenja i ove droge.

Osoba koja ga uzme može ostati budna i hiperaktivna čak do 24 sata, a poznati su slučajevi i do nekoliko dana.

 

Prve posledice koje se javljaju su nagli su gubitak težine i nesanica. Zatim dolaze nemogućnost uživanja u bilo čemu i teška depresija. One vode do potpunog otuđenja i nemogućnosti komunikacije. Slede agresija i nasilje, pa teške paranoje.

 

Smrt, koja završava ovu priču, najčešće je prouzrokovana moždanim udarom ili infarktom.

Osobe koje konzumiraju ovu vrstu droge mogu pokazivati simptome psihoze kao što su paranoja, vizuelne i slušne halucinacije i deluzije.

 

Ova vrsta droge prvi put se pojavila na američkom tržištu 1990-ih godina.

Australija je u junu ove godine zaplijenila rekordnu količinu od 1,6 tona ove opasne droge skrivenu u zvučnicima poslatim sa Tajlanda, čija je vrednost procenjena na više od milijardu dolara.

 

Kurir.rs/Tanjug

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...