Najnovije vesti

DODIK: Ulazak u NATO bez saglasnosti Srba je smrtna presuda za BiH
Foto: Marina Lopičić

"Ne želimo vojnu granicu na Drini"

DODIK: Ulazak u NATO bez saglasnosti Srba je smrtna presuda za BiH

Bosna i Hercegovina

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će oni koji budu pokušali da zaobiđu Srbe i Republiku Srpsku i uvedu BiH u NATO sami potpisati "smrtnu presudu" za BiH.

"Bez učešća Srba, zemlja je osuđena na propast. Verovatno će mene i moje istomišljenike pokušati da uklone kako bi radili sa nekim drugim, ali ja sam apsolutno ubeđen u snažnu poziciju cele Republike Srpske. Jer, da su mogli da nas zaobiđu, već bi to učinili", rekao je Dodik.

 

Dodik je rekao da BiH ne može da uđe u NATO bez saglasnosti Srba i napomenuo da postoje procedure prema kojima spoljnopolitičke odluke donosi Predsedništvo uz konsenzus.

foto: EPA/Toms Kalnins

"Ne verujem u BiH, u koncept njenog formiranja, ne verujem u njenu budućnost i niko ovde nema revolucionarni plan da se ona ukine, ali jednom će na kamenu spoticanja, bilo to pitanje NATO ili slično, ona sama da se raspadne", kaže Dodik.

 

Dodik je rekao da se za formiranje Saveta ministara, koji žele da pretvore u vladu, postavlja dodatni uslov da se pošalje zvanično saglasnost za stupanje u NATO, što su Srbi odbili i ni u kojem slučaju to neće prihvatiti, jer se nikada formiranje zajedničkih institucija nije uslovljavalo nečim sličnim.

 

Dodik je rekao da je ulazak BiH u NATO nemoguć i podsetio da je Srpska usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

 

Prema njegovim rečima, kada je reč o vojnim razlozima, NATO je bombardovao Srbe dva puta bez rezolucije UN, što je bila jednostrana i kriminalna akcija NATO protiv Srba, koja je nanela ogromne ljudske i materijalno-tehničke gubitke u Srpskoj i Srbiji.

 

"Srbi kao narod nemaju nijedan razlog da tu nezakonitu vojnu operaciju amnestiraju stupanjem u NATO. Neka su naši protivnici jaki i uticajni, a mi mali i slabi, ali naša volja je da ne želimo da im se priključimo. Ne želimo vojnu granicu na Drini", kaže Dodik.

 

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Marina Lopičić

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...