DODIK U STAROM BRODU: Srbi su ovde dvostruko stradali, prvo su ih ustaše pobile, a onda su komunisti ćutali (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

stradalo više od 6.000 ljudi

DODIK U STAROM BRODU: Srbi su ovde dvostruko stradali, prvo su ih ustaše pobile, a onda su komunisti ćutali (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Starom Brodu da je to mesto, gde su ustaše ubile više od 6.000 Srba, duplo mesto stradanja, jer ga je krio komunistički režim.

Istakao je da se u Starom Brodu dogodio stravičan pir, stravičan jer je bilo zabranjeno da se o njemu govori.

foto: Youtube/Printscreen

"Ubijanje Srba bila je zvanična politika NDH. Srbi koji su došli ovde, očigledno im je bilo namenjeno da budu pobijeni", rekao je Dodik u Starom Brodu gde je osveštan Spomen-muzej srpskim žrtvama koje su mučenički stradale 1942. godine od ustaške ruke.

foto: Youtube/Printscreen

Dodao je da nije Republike Srpske danas ne bi bilo ni ovoga u Starom Brodu, te istakao kako je opravdana bila borba za Srpsku.

Dodik je rekao da će u Stari Brod dolaziti kad god bude mogao i kako to mora biti mesto gde će dolaziti školske ekskurzije da bi naučili šta se ovde dogodilo.

Pokolj u Starom Brodu i Miloševićima desio se u proleće 1942. godine, uglavnom na obalama reke Drine, u mestima Stari Brod i Miloševići, u Višegradu.

Ustaše, predvođene Đurom Francetićem, u ovom pokolju ubile su više od 6.000 nenaoružanih Srba, isključivo civila. Jedan broj ljudi se namerno ili nenamerno utopio u reci Drini bežeći od ustaša.

Kao znak sećanja na ove srpske mučenike danas je u Starom Brodu osveštan Spomen-muzej za koji je projekat uradio arhitekta Novica Motika iz Zvornika.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track