Najnovije vesti

SENAD BRATIĆ, POTPRESEDNIK SKUPŠTINE RS IZ REDOVA BOŠNJAKA PODNEO OSTAVKU: Prethodno je pokrenuta inicijativa za njegovu smenu
Foto: Screenshot

opasno

SENAD BRATIĆ, POTPRESEDNIK SKUPŠTINE RS IZ REDOVA BOŠNJAKA PODNEO OSTAVKU: Prethodno je pokrenuta inicijativa za njegovu smenu

Bosna i Hercegovina

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske iz bošnjačkog naroda Senad Bratić (SDA) podneo je danas neopozivu ostavku na tu funkciju, nakon što je prethodno skupštinska većina sa SNSD-om na čelu zatražila njegovo razrešenje.

"Zbog pokrenute inicijative za moje razrešenje s pozicije potpredsednika Narodne skupštine RS, iz reda bošnjačkog naroda, a ne želeći da ova inicijativa doprinese međuetničkom nerazumevanju i podizanju tenzija podnosim ostavku koja pripada predstavniku bošnjačkog naroda", naveo je Bratić u obrazloženju svoje ostavke.

 

On je ocenio da inicijativa vladajuće koalicije za njegovu smenu "ima za cilj da političku nemoć predstavi kao nadmoć i da političke procese i nerazumevanje poveže sa etničkim odnosima".

 

"Pokazivanje nadmoći i obračunavanje predstavnika jednog naroda s onim slabijim na ovom području je iza nas. Pogrešan je to smer kojim se kreće vladajuća koalicija u entitetu RS u šta će se uveriti vrlo brzo", napisao je Bratić.

 

On smatra da u svom mandatu nije uradio ništa loše.

 

Prethodno je na incijativu vladajuće koalicije, sa SNSD-om načelu, za večeras zakazana posebna sednica parlamenta na kojoj je trebalo da se razmatra Bratićeva smena.

 

Takva inicijativa pokrenuta je zbog, kako je navedeno, nedavno usvojene Deklaracije SDA, koja je "direktno usmerena protiv interesa RS i duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH, kojim je garantovan status RS i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda".

 

U obrazloženju inicijative je naglašeno da je Bratić, kao visoki funkcioner SDA, učestvovao u donošenju ove deklaracije, te da svojim delovanjem, kao pripadnik SDA, sprovodi politiku protiv interesa Republike Srpske.

 

Navedeno je da Bratić, kao potpredsednik Narodne skupštine RS "deluje suprotno Ustavu i zakonima Republike Srpske".

 

Kurir.rs/Beta
Foto: RTRS

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...