EVO KO JE BIO PRADEDA UBIJENE LANE (19)! DŽEMAL BIJEDIĆ BIO JE OTAC MUSLIMANSKE NACIJE! Najzaslužniji što su Hrvati oslobođeni stigme ustaštva! Poginuo je u avionskoj nesreći na vrhuncu svoje moći!
Foto: Facebook, Wikipedia

VEOMA UTICAJNA PORODICA!

EVO KO JE BIO PRADEDA UBIJENE LANE (19)! DŽEMAL BIJEDIĆ BIO JE OTAC MUSLIMANSKE NACIJE! Najzaslužniji što su Hrvati oslobođeni stigme ustaštva! Poginuo je u avionskoj nesreći na vrhuncu svoje moći!

Bosna i Hercegovina -

Džemal Bijedić, pradeda ubijene Lane (19) je otac muslimanske nacije: muslimani su bili veroispovest sve do 1974, kad se on, kao predsednik Saveznog izvršnog veća, izborio za to da oni u tadašnjoj SFRJ dobiju status nacije.

Rođen 22. aprila 1917. godine u Mostaru, još kao gimnazijalac bio je član muslimanskog društva Gajret. Tokom studija 1938. godine u Beogradu je primljen je u članstvo Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), a decembra 1939. u Mostaru u članstvo Komunističke partije Jugoslavije (KPJ). i tako počinje njegov uspon.

foto: Profimedia

Za vreme Drugog svetskog rata kao član Partije aktivno je učestvovao u Narodnooslobodilačkom pokretu, a uspon nastavlja i posle oslobođenja Jugoslavije, da bi početkom šesdesetih godina došao u Beograd i postao član Saveznog izvršnog veća, kojim je tada predsedavao Josip Broz Tito.

On je redak političar čiji usponi i padovi nisu bili spektakularni: i kad se uspinjao na hijerarhijskoj lestvici i kad je padao, to nije bilo fatalno.

Pisac monografije "Džemal Bijedić, politička biografija", prof. Husnija Kamberović, ispričao je za Al Džaziru prošle godine da je upravo on bio najzaslužniji u tome što su Hrvati u zapadnoj Hercegovini oslobođeni stigme ustaštva.

foto: Profimedia

Kamberović je takođe podsetio da se Bijedić borio za afirmaciju muslimana kao nacije i da je odigrao presudnu ulogu u tome. Iako se između dva rata u nacionalnom smislu izjašnjavao kao Jugosloven, posle rata se izjašnjavao isključivo kao musliman.

"Zanimljivo je da je on sredinom 1960-ih godina, u jeku kampanje za afirmaciju muslimana kao nacije, tvrdeći da je reč o posebnoj nacionalnosti, objašnjavao da je ranije izjašnjavanje kao 'Jugosloveni' predstavljalo 'beg u jugoslovenstvo' kako bi se sačuvao svoj nacionalni identitet", kazao je tada Kamberović.

Tito ga je izabrao za predsednika vlade 1971. i uvek ga je branio.

foto: Wikimedia / White House Photographic Office

Džemal Bijedić je tragično nastradao u avionskoj nesreći 18. januara 1977. godine. Tog dana prisustvovao je u Beogradu, na batajničkom aerodromu, ispraćaju predsednika SFRJ Josipa Broza Tita u Libiju. Po povratku za Sarajevo njegov avion udario je u brdo Inač u blizini gradića Kreševa. Pored Džemala tom prilikom poginuli su: njegova supruga Razija, saradnici Zijo Alikalfić i Smajo Hrla, kako i piloti Stevan Leka i Murat Hanić.

Oko te pogibije smesta su počele da se ispredaju teorije zavere, ali nijedna nije zadobila veću podršku. U zvaničnom izveštaju, s kojim se saglasio i Tito, ta mogućnost je potpuno isključena.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track