KOLUMNA VILDANE SELIMBEGOVIĆ DIGLA SARAJEVO NA NOGE: Kazani bez spomenika, Caco na Kovačima! Cacine žrtve bili su mahom Srbi, ali i poneki Bošnjak i Hrvat!
Foto: Youtube prtscr / N1

mesto svirepih ubistava

KOLUMNA VILDANE SELIMBEGOVIĆ DIGLA SARAJEVO NA NOGE: Kazani bez spomenika, Caco na Kovačima! Cacine žrtve bili su mahom Srbi, ali i poneki Bošnjak i Hrvat!

Bosna i Hercegovina -

O sudbini civila - uglavnom Srba, koji su iz svojih kuća izvedeni i svirepo ubijeni i bačeni u Kazane - jamu na obroncima Trebevića, sudbini njihovog dželata Mušana Topalovića Cace, ali i praznim obećanjima da će se na ovom mestu podići spomen-obeležje, u svojoj kolumni piše glavna i odgovorna urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović.

Ona ističe da bi se spomenikom pokazalo da Cacine žrtve nisu kost u grlu BiH, već zločin nad civilima kojeg su Sarajlije svesne i koji pamte.

Kolumnu prenosimo u celosti:

Sve je već viđeno: 26. oktobar, dan kada se država BiH, usred rata, gladne i hladne 1993. obračunavala sa kriminalcima u vlastitim redovima, i ove je godine obeležio potpredsednik FBiH. Milan Dunović je petu godinu zaredom položio cveće i tako odao počast žrtvama ubijenim i(li) bačenim u Kazane, jamu na obroncima Trebevića u kojoj su pripadnici Desete brdske brigade Armije BiH krili posmrtne ostatke civila, mahom nebošnjaka, stradalih u njihovoj režiji. Institucionalno obilježavanje ovog datuma uveo je Dunovićev prethodnik Svetozar Pudarić, koji je od početka mandata potpredsednika FBiH, od 2010. godine dakle, uporno posećivao ovaj trebevićki usek i polagao cveće da bi - dve decenije nakon otkrivanja Kazana, 2013. pokrenuo inicijativu da se na tom mestu izgradi spomen-obeležje žrtvama.

Pa ipak smo i ovog 26. oktobra čuli istu rečenicu: spomenik će biti izgrađen naredne godine!?

Ni danas, 26 godina nakon što su Armija i MUPRBiH oslobodili opsednuti glavni grad BiH od terora odmetnutih pripadnika ARBiH, broj žrtava nije utvrđen. Službeno je zabeleženo da su pripadnici 10.bbr. ARBiH, pod komandom Mušana Topalovića Cace, ljude odvodili iz kuća i na rubu Kazana ih svirepo ubijali.

Nakon ekshumacije istražitelji su pominjali posmrtne ostatke 43 osobe, ubijene „od proleća do jeseni 1993.“ iako su visoki vojni i policijski dužnosnici, kao i samo Predsedništvo RBiH za privođenje civila i brutalne egzekucije u zoni 10.bbr.saznali još tokom zime.

Cacine žrtve bili su mahom Srbi, ali i poneki Bošnjak i Hrvat. Njihovi pronađeni posmrtni ostaci su jedno vreme bili ukopani na kraju sarajevskog groblja Sveti Josip: na humakama su umesto imena stajale oznake NN70/20/93 ili NN71/20/93...

foto: Profimedia

Iza brojki su se krile šifre sudskih spisa, pa je nekolicina žrtava uspela dobiti i ime i prezime i svoj grob.

Nakon rata Komisija za traženje nestalih Republike Srpske iskopala je ove NN humke i posmrtne ostatke prenela u Lukavicu, gde je identifikovano ukupno 16 žrtava od 23 za koje danas Komisija tvrdi da ih je preuzela. Istina je da je čitav proces identifikacije rađen bez velikog entuzijazma - dok su žrtve bile u Sarajevu, nije bilo dovoljno volje da se istini o domaćim zločinima pogleda u oči, kada su preseljene u Lukavicu, tretirane su kao izdajice, jer su ostali u Sarajevu opsednutom od Vojske i policije RS-a.

No, 26. oktobra 1993. Predsedništvo BIH imalo je snage da naredi opsadu opsednutog grada i krene u masovnu akciju hapšenja vojnika 105. motorizovane i 10.bbr.

Akcijom su neposredno rukovodili Bakir Alispahić, tada ministar policije, i Rasim Delić, komandant glavnog štaba ARBiH. Komande 105.mbr. i 10.bbr. su opkoljene, a obojica komandanata - Ramiz Delalić Ćelo, na čelu 105., i Caco, komandant 10., uzeli su taoce.

Delalić se bez žrtava predao Harisu Silajdžiću, tada premijeru Vlade RBiH, a Jusuf Pušina je kasno noću otišao po Cacu koji je pre toga napravio masakr.

foto: Youtube prtscr / 60 minuta specijal

Iste je noći Caco i ubijen, u pokušaju bega, a njegovi su saborci izvedeni pred sud. Prvobitna je optužnica čak 27 pripadnika 10.bbr. teretila za ratni zločin, no ubrzo je preinačena, pa im je suđeno za razbojništva, banditizam, ubistva i svirepa ubistva.

Izrečene su im kazne, i one najveće davno su odslužene, sudski spisi su dospeli u javnost pa se ispostavilo i da su Cacini saborci njemu na dušu prepisali baš sve žrtve, tvrdeći da su samo izvršavali Cacina naređenja. Deo ubistava je do detalja rasvetljen pred Okružnim vojnim sudom u Sarajevu.

Tokom bitke za spašavanje obraza države BiH stradalo je 14 pripadnika Armije i trojica policajaca MUP-a RBiH. Cacine žrtve-vojni policajci i pripadnici CSB-a - njih devetorica ukopani su u Velikom parku.

Sahranjeni su uz državne počasti, posthumno odlikovani i zaboravljeni.

Caco je, pak, četiri godine ležao u humci sa NN oznakama, da bi potom uz spektakularnu dženazu u režiji SDA, kojoj je prisustvovalo čak 12.000 Sarajlija, s ruke na ruku ispraćen i sahranjen na Kovačima, u kompleksu Memorijalnog centra.

No, Cacine žrtve nikako da dospiju u onaj deo memorije koji im pripada. Svetozar Pudarić je godinama, ne računajući novinare, Kazane obilazio sam.

Njegov partijski drug (SDP) Alija Behmen, tadašnji gradonačelnik, prihvatio je ideju o spomen-obeležju (Grad Sarajevo je jedini nadležan za njeno sprovođenje) i formirana je komisija koja je trebala da organizuje pozivni konkurs za idejno rešenje. Pudarić je izdvojio i novac za ovu namenu. Njegov naslednik na funkciji Milan Dunović (DF) nastavio je započeti posao. No, i dalje malo ko ga prati na Kazane. Prošle godine s njim su izašli i gradonačelnik Abdulah Skaka i Asim Sarajlić (SDA).

Bakir Izetbegović je 2016. kao član Predsedništva BiH - odao počast žrtvama na Kazanima. Spomenika i dalje nema.

Ima Program za njegovu izgradnju koji bi trebalo da bude usvojen od Gradskog veća do kraja godine. Apelujući na Grad da se dodatno angažuje, Dunović je prošlog petka kazao da je i to način da se Sarajevo distancira od onog što se dogodilo na Kazanima, podsećajući na časnu borbu Armije i MUP-a RBiH devedesetih. Fond memorijala niko ne spominje zašto?

I gdje je Vlada kantona? Kad je za sve prethodne Vlade ovo bilo teško pitanje, zar šestorka ne može postići konsenzus i angažovati Fond na izgradnji ovog spomen-obeležja?

Fond je javna kantonalna ustanova i ako je već zbrinuo Cacu, može i njegovim žrtvama izgraditi spomen-obeležje. Kakve i kolike god bile ideološke razlike među partijama koje danas vladaju i gradom i kantonom i državom BiH, svi se slažu da žrtve zaslužuju pijetet. Sve žrtve. Istina je da se svi u BiH tako ne ponašaju, već svoje zločine minimiziraju, a tuđe veličaju. Što je razlog više da Sarajevo, kao glavni grad BiH, pokaže da je u stanju napraviti iskorak u ime vlastite savesti. I spomenikom pokazati da Cacine žrtve nisu kost u grlu države BiH, već zločin kojeg su Sarajlije svesne. I koji pamte.

Kurir.rs / Oslobođenje

Foto: Youtube prtscr / N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track