MEKTIĆ ŠOKIRAO UPOZORENJEM: Repatrijacija džihadista iz kampova ID ozbiljno će ugroziti bezbednost BiH
Foto: Profimedia

pogrešan potez

MEKTIĆ ŠOKIRAO UPOZORENJEM: Repatrijacija džihadista iz kampova ID ozbiljno će ugroziti bezbednost BiH

Bosna i Hercegovina -

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je Predsedništvo BiH donelo odluku da se krajem ove sedmice repatrira 24 državljana BiH iz kampova Islamske države u Siriji, a da pre toga nije konsultovalo nijednu bezbednosnu agenciju niti Ministarstvo bezbednosti BiH.

"Za mene je šokantna u najmanju ruku iznenađujuća odluka Predsedništva da se upuste u takvu aktivnost", kazao je Mektić za regionalnu N1 televiziju. On je naveo da mu nije poznato da je Predsedništvo BiH, pre nego što je donelo ovu odluku, konsultovalo bilo koju bezbedonosnu agenciju niti su kontaktirali Ministarstvo bezbednosti BiH.

"Ja imam informacije da će se to desiti u subotu, zvanično je najavljeno za subotu", kazao je Mektić.

Prema njegovim rečima, među 24 osobe koje će se iz Sirije vratiti u BiH ima više osoba o kojima nadležne institucije BiH ne znaju ništa.

"Tu ima žena, dece, boraca Islamske države. Mi smo ranije propisali procedure da se moraju dostaviti biometrijski podaci kako bi se proverilo o kome se radi. Ko će u subotu stići u BiH ja uopšte ne znam niti znam ni kud ni šta sa tim osobama i kako sa njima postupati", rekao je ministar bezbednosti BiH.

On je dodao da je ranija praksa bila da se prikupe podaci o osobama koje se vraćaju, kako bi se znalo ko dolazi u državu.

"Mi smo imali čitave procedure - ako su maloletnici, žene, ko će ih prihvatiti? Ako je radikalizovana porodica, da vidimo da li ih treba dovesti tu ili dati centru za socijalni rad? Da se pregledaju, idu u karantin, da se vidi da li su zaraženi? Usmeravali smo postupak tako da se vraćaju osobe za koje mi imamo podatke da se nalaze na teritoriji Islamske države", naveo je Mektić. Prema njegovim rečima, donoseći ovakvu odluku, Predsedništvo BiH se upustilo u delikatnu bezbednosnu situaciju, jer organi BiH ne znaju ko će stići iz Sirije.

"Kako ćemo mi sada, kada oni stignu u BiH, znati ko dolazi i na osnovu čega ćemo proveriti ko će doći? Kada dođu, kako možemo utvrditi da li su to državljani BiH ili nisu? Kud ćemo mi sa tim osobama? Kako postupati sa njima? Mi mesecima dogovaramo takvu jednu operaciju, zadužili smo ko će šta raditi i oni donesu takvu jednu odluku", naveo je Mektić.

On je ocenio da je svojom odlukom Predsedništvo BiH "ugrozilo bezbednost države". Predsedništvo Bosne i Hercegovine je donelo odluku o prihvatanju 24 državljanina BiH, koji su proteklih godina boravili na području pod kontrolom Islamske države. Članovi Predsedništva BiH su 29. novembra jednoglasno usvojili zaključak o povratku svojih državljana iz kampova i Siriji i Iraku, među kojima je 16 dece i osam žena.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track