BOŠNJACI POSTAJU NEMCI, AUSTRIJANCI, ČESI: Skoro 90.000 građana se odreklo državljanstva BiH
Foto: Avaz.ba

zabrinjavajuće

BOŠNJACI POSTAJU NEMCI, AUSTRIJANCI, ČESI: Skoro 90.000 građana se odreklo državljanstva BiH

Bosna i Hercegovina -

Gotovo 90.000 državljana Bosne i Hercegovine do sada se odreklo državljanstva, a vlasti su zabrinute jer iz godine u godinu dobijaju sve više zahteva za ispis iz matične knjige državljana. Ministarstvo civilnih poslova BiH zvanično je potvrdilo da se od ratnih godina do sada državljanstva te zemlje odreklo 88.163 njenih građana.

Portparolka tog resora Zorica Rulj potvrdila je da trend odricanja građana od bosanskohercegovačkog pasoša zabrinjavajuće raste, argumentirajući to činjenicom da se državljanstva matične države u razdoblju od 1. januara do 3. decembra ove godine odreklo ukupno 3.735 osoba.

foto: Profimedia

Tokom 1996, prve posleratne godine, državljanstva BiH odreklo se svega šest osoba, sledećih nekoliko godina taj broj je bio dvocifren, da bi ove godine došlo do više hiljada takvih zahteva. Prema podacima Ministarstva civilnih poslova, najviše nekadašnjih državljana BiH postali su Nemci, Austrijanci, Slovenci, Norvežani, Česi.

foto: Profimedia

U postupku odricanja od državljanstva BiH podnositelji zahteva nisu dužni navesti razloge zbog kojih to čine, ali u neformalnim razgovorima najčešće kao razlog navode pravo na posedovanje nekretnina, olakšano putovanje, pogodnosti kod studiranja u inostranstvu i generalno veća prava u zemljama u kojima žive.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Avaz.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track