Najnovije vesti

ŠTA PREPISKE PEDIJA EŠDAUNA OTKRIVAJU O BiH: Video je da je srpski narod slomljen, pa je primenio golu silu! (VIDEO)
Foto: Profimedia

sve je bilo isplanirano

ŠTA PREPISKE PEDIJA EŠDAUNA OTKRIVAJU O BiH: Video je da je srpski narod slomljen, pa je primenio golu silu! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Od poteza koji su se povlačili tokom rata, dešavanja u Srebrenici, pa sve do odluka koje su donosili Visoki predstavnici, a koje su bile kobne po srpski narod dokazuju da je o sudbini BiH odlučivala međunarodna zajednica, smatraju u Republici Srpskoj.

BiH je za Pedija Ešdauna od početka bila muslimanska država, koju je pokušao da stvara od prvog dana kada je preuzeo funkciju visokog predstavnika u BiH, poručuju iz Boračke organizacije Republike Srpske.

"Taj prvi deo njegovog boravka, ja bih kao vojnik nazvao izviđanjem. On je dobro snimio situaciju na terenu u tom periodu. Upoznao je ljude, upoznao je donekle i mentalitet i on kao iskusan obaveštajac znao je da je naš narod potpuno izraubovan u proteklom ratu. I onda on primenjuje golu silu", kaže Milomir Savčić, predsednik BORS.

Sve što je Ešdaun radio, vodilo je ka centralizaciji BiH, zbog čega je dobio posebnu zahvalnost bonjačkog naroda. Nije tajna da je Ešdaun imao bliske veze sa muslimanskom verskom zajednicom u BiH, o čemu se više puta pisalo i u federalnim medijima. Nije tajna ni to da je u prvim redovima na komemoraciji nekadašnjem visokom predstavniku sedeo reis Husein Kavazović. Mediji su prenosili i to da je Ešdaunova porodica, čak tražila da Kavazović, na komemoraciji pročita ajete iz Kurana.

foto: Youtube/Printscreen

Govor je držao nekadašnji premijer Velike Britanije Džon Mejdžor kojeg je Ešdaun izveštavao o ratu u BiH. U audio snimku koji su objavili britanski mediji, Mejdžor je iskoristio priliku da podseti na sve ono što je Ešdaun uradio u BiH.

"Stvorio je jedinstvenu vojsku, jedinstvenu obaveštajnu agenciju, efektan Savet ministara, carinu i jedinstveno pravosuđe u BiH. Njegova administracija je krenula u lov na ratne zločince. Bio je toliko uspešan u tome da su srpski kriminalci nudili dva miliona evra za njegovu glavu. Ešdaunovi odgovor bio je: "To nije dovoljno!"", rekao je Mejdžor.

Nekadašnji premijer pohvalio se Ešdaunovim sankcijama tadašnjem srpskom rukovodstvu, ali i, kako ih je nazvao, srpskim kriminalcima. Kako je Ešdaun sankcionisao, zabranjivao i radio na štetu srpskog naroda, najbolje znaju oni koji su sve to osetili na svojoj koži.

"2004. samo u jednom danu smenio je mene i još 60 istaknutih funkcionera SDS-a sa vodećih pozicija u stranci i Narodnoj skupštini Republike Srpske, bez ikakve prethodne istrage i procesuiranja. Ja sam nakon šest godina, kao i moje kolege bio građanski mrtav, a pravnici znaju šta to znači. Sa ove distance možda bih lično i prešao preko svega, ali mu ne mogu oprostiti zlu nameru da je preko tih postupaka prema nama, zapravo pokušao da uništi Republiku Srpsku", rekao je Dragan Kalinić, bivši predsednik NS RS.

Pedi Ešdaun tokom svog mandata preneo je brojne nadležnosti sa eniteta na zajednički nivo. Preneo je vojsku, carine, indirektne poreze, izborne komisije i pravosuđe na nivo BiH, insistirao je na reformi policije. Uvodio je finansijske sankcije, privremene mere zabrane, i smenjivao je srpske zvaničnike.

Radio je na jačanju suda i tužilaštva BiH i imenovao je brojne međunarodne sudije i tužioce. Kako su isti sudili Srbima, govori broj osuđujućih presuda, dok srpske žrtve ni danas nisu dočekale pravdu.

Kurir.rs/Atvbl.com Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...