U SARAJEVU SE DIŠE NA ŠKRGE: Danas je najzagađenija prestonica na svetu!
Foto: EPA

ekološki problem

U SARAJEVU SE DIŠE NA ŠKRGE: Danas je najzagađenija prestonica na svetu!

Bosna i Hercegovina -

Sarajevo je danas najzagađeniji glavni grad na svetu, pa stručnjaci preporučuju građanima da ne napuštaju svoje domove, ako ne moraju. Prema podacima mernih stanica u Sarajevu, kvalitet vazduha je označen kao veoma nezdrav po zdravlje ljudi.

Kako je izmereno u 14:30 sati, na području oko Ambasade Sjedinjenih Američkih Država indeks zagađenosti vazduha je 287, dok je merna stanica na Skenderiji izmerila 388 AQI, pa se na tom području vazduh smatra opasnim.

Ove vrednosti dovoljno su visoke da će posledice po disanje osetiti svi građani, a ne samo oni s osetljivim disajnim putevima. Prema agenciji AirVisual koja sakuplja podatke o zagađenju vazduha, u ovakvim situacijama preporučuje se izbegavanje aktivnosti i ostanak u kući. Stanice kod Vijećnice i na Bjelavama izmerile su u 14:30 sati vrednosti od 111, odnosno 141 AQI i ti parametri zapravo znače da je vazduh nezdrav samo za osetljive kategorije stanovništva.

Nezdrav vazduh je i na Otoci gde je na stanici izmereno 166 AQI. Trenutni prosek izmeren sa svih stanica u Sarajevu je 227, što znači da je reč o veoma nezdravom vazduhu, preneo je sarajevski portal Klix.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track