MANI KORONU, ŽITELJE BiH KOSI SASVIM DRUGA VRSTA VIRUSA: Za sada 5 umrlih, broj zaraženih nekoliko stotina! (VIDEO)
Foto: Profimedia

opasno

MANI KORONU, ŽITELJE BiH KOSI SASVIM DRUGA VRSTA VIRUSA: Za sada 5 umrlih, broj zaraženih nekoliko stotina! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

U BiH je proteklih dana registrovan sve veći broj oboljelih od sezonskog virusa gripe. Dosadašnji ishod ovog neugodnog sezonskog oboljenja je, nažalost, i nekoliko smrtnih slučajeva. Kako tvrdi bh. lekari i epidemiolozi, vakcina može najbolje zaštititi od virusa tri tipa, i od AH1N1, u narodu poznatog i kao svinjski grip, AH3N2 ili od virusa tipa B.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazali su za Avaz da bi nadzirali nadzor u Federaciji BiH koji je od oktobra do maja uradio, a da je u protekle dve sedmice morao da se poreze aktivnost virusa.

"Od početka sezone, a sve do sada testirano, bilo je ukupno 206 gledalaca, od čega je 65 pozitivno na viru virusa. Od početka sezone (zapravo u proteklim dvema sedmicama, op. A.) Prijavljeno je ukupno sedam smrtnih ishoda na virus gripu vrha A, pod A (H1N1). Tri smrtne ishode registrovane su u Zeničko-dobojskom, dva u Tuzlanskom i dva u Kantonu Sarajevo", navode iz Zavoda.

Pojašnjavaju da soju virusa AH1N1, koji je bio odgovoran za pandemiju gripa u sezoni 2009/2010, cirkulira svake godine i smatra se sezonskim sojem, koji postaje sezonski grip.

"Zaštita protiv ovog soja obuhvata sezonski vakcinom protiv gripa. Svinjski grip bila je nezvanični naziv za ovaj soj, ali u suštini, netačan i trebalo je da izbegnemo", istakli su u Zavodu.

Kako su potvrdili s Kliničkog centra u Tuzli, hospitalizovano je 14 pacijenata s gripom tipa A, a među obolelima je i dvoje dece.

"Deca koja se nalaze u Klinici za pedijatriju, u relativno dobrom stanju i stalno su pod opservacijom našim lekarima. Dva pacijenta koja se nalaze u Klinici za anesteziologiju i reanimaciju, još su u teškom stanju, sa tim da je jedan pacijent, koji dolazi iz Brčkog, priključen na aparate za veštačko disanje", rekao je načelnik Sektora za visoko-epidemiološki nadzor Amer Čustović.

"Svi naši kapaciteti i resursi su uključeni u praćenje stanja. Imamo oformljen tim unutar Kliničkog centra, koji redovno prati stanje, nakon što opserviramo svakog pacijenta i delujemo prema zadatoj situaciji", kaže Čustović.

Kurir.rs/Crna Hronika.info Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track