DODIK NA OBELEŽAVANJU DANA SEĆANJA NA ŽRTVE JASENOVCA: Nikada neću odustati od zakletve da srpski narod ima svoju državu
Foto: Printscreen

direktno

DODIK NA OBELEŽAVANJU DANA SEĆANJA NA ŽRTVE JASENOVCA: Nikada neću odustati od zakletve da srpski narod ima svoju državu

Bosna i Hercegovina -

Sećanja na logor Jasenovac i sva stradanja srpskog naroda moraju da ostanu deo naše kulture sećanja, ne u smislu da pozivamo na osvete ili rat, već da pozivamo na sećanje koje će upravo sprečiti rat i stradanje ljudi bez ozbira ko oni bili, poručio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, rekao da Donja Gradina predstavlja mesto sećanja, gde tišina govori više od reči.

"Ne mogu da potisnem ni sećanja i bol kao dečak rođen ispod Kozare, gde sam se ježio od priča preživelih", rekao je Dodik.

Dodiki je poručio da se u Donju Gradinu dolazi kako bi se svi zavetovali na trajni mir.

"Verujem u svest nacija u regionu da sačuvamo dragoceni mir", istakao je Dodik i dodao da samo tamo gde Srbi imaju državu imaju i sobodu, a gde to nije bio slučaj, Srbi su masovno stradali.

On je podsetio da je dan pre proboja logoraša u Jasenovcu pobijeno 700 žena.

"Dakle, i kada se došao kraj, ustaše su ubijale, želeći da nas osakate kao narod, ali i pokažu monstrouznost tzv. NDH, kao najgore tvorevine", rekao je Dodik.

On je dodao da su Donja Gradina i Jasenovac samo deo srpskog stradanja i teške istorije u 20. veku.

Srpski član predsedništva BiH je ukazao da je važno da Srpska zajedno sa Srbijom obeležava ovaj dan, ali i neke druge važne datume.

"Hvala i predsedniku Hrvatske Zoranu Milovaniću, koji je distancirao od ustaških zločina, što pokazuje da u regiji ima snage da se prevaziđe teška prošlost. Nama ne smetaju ni Bošnjaci, ni Hrvati, ali mesta našeg stradanja moraju biti opomena i zalog za budućnost i to je prioritet Republike Srpske, koja želi da živi u slobodi. Nećemo na štetu drugih naroda, ali nećemo ni sebe zapostaviti", rekao je Dodik On je poručio da Srbija i RS danas istovremeno zajednički obeležavaju stradanje srpskog naroda, što je dobra prilika da se pokaže zajedništvo i jedinstvo.

"Srbija i RS su danas zavet srpskog naroda. Zavet koji poziva na slobodu, mir i razvoj. Ne želimo sukobe, ali želimo da budemo uvažavani", rekao je Dodik.

U Spomen parku Sremska Mitrovica i u Donjoj Gradini u Republici Srpskoj danas je obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odao je poštu žrtvama i položio venac u Spomen parku Sremska Mitrovica, dok su u Donjoj Gradini poštu žrtvama odali predstavnici Republike Srpske i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Kurir.rs/Tanjug Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track