PALE NISU ZABORAVILE LEKARA HEROJA: Legendarni hirurg Miodrag Lazić dobio veliki mural u centru grada
Foto: Facebook

svaka čast

PALE NISU ZABORAVILE LEKARA HEROJA: Legendarni hirurg Miodrag Lazić dobio veliki mural u centru grada

Bosna i Hercegovina -

U Palama je oslikan mural posvećen hirurgu Miodragu Laziću koji je u prošlom ratu spasavao živote u Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je mural posvećen doktoru Laziću najmanje što su Paljani mogli da učine, te pohvalio umetnika Mladena Savića koji je naslikao mural, kao i Savet mladih koji je to inicirao, obezbedio uslove i nabavio materijal, prenosi Srpskainfo.

"Mural treba da bude posvećen ne samo doktoru Laziću nego svim doktorima koji su stajali na braniku otadžbine, spašavali ranjenike i dali veliki doprinos za stvaranje Republike Srpske", naglasio je Jugović.

Autor murala Mladen Savić rekao je da je izrada trajala osam dana zbog loših vremenskih prilika, te da najviše vremena oduzima postavljanje same skice na površinu koja je bila visoka osam i široka šest metara.

Predsednik Saveta mladih Pale Kristina Kovač rekla je da se nada da će građani Pala biti ponosni što se mural posvećen doktoru Miodragu Laziću nalazi u ovoj lokalnoj zajednici.

Ona je istakla da je ova nevladina organizacija želela da oda priznanje za sve ono što je doktor Lazić uradio za srpski narod u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsednik Skupštine Saveta mladih Luka Cicović zahvalio je stanovnicima stambene zgrade koji su dali saglasnost za oslikavanje murala na zgradi.

Ratni hirurg Miodrag Lazić (65) preminuo je 14. aprila u Nišu od posledica virusa korona.

Lazić je kao hirurg učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se dobrovoljno javio u ratnu bolnicu “Koran” na Palama.

Jedan je od osnivača Ratne bolnice “Žica” u Blažuju kod Sarajeva, na prvoj liniji fronta. U toj zdravstvenoj ustanovi ostao je 40 meseci i obavio više od 3.500 operacija.

Kurir.rs/Srpskainfo Foto: Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track