SULUDA ODBRANA TERORISTE JASMINA KESEROVIĆA: Otišao je u Siriju 2013, tad Islamska država još nije bila teroristička!
Foto: Youtube/Printscreen

KO BI MU POVEROVAO

SULUDA ODBRANA TERORISTE JASMINA KESEROVIĆA: Otišao je u Siriju 2013, tad Islamska država još nije bila teroristička!

Bosna i Hercegovina -

Na suđenju Јasminu Keseroviću, optuženom za pridruživanje džihadistima, svedok Mario Јaneček iz Ministarstva bezbednosti u Savetu ministara rekao je da je takozvana Islamska država nastala kao otpadnička grupa Al Kaide i da su je UN 30. maja 2013. godine proglasile terorističkom organizacijom.

Јaneček je istakao da su od tada sve zemlje članice dužne da primenjuju restriktivne mere prema ovoj terorističkoj organizaciji, uključujući dopremanje naoružanja i privođenje pravdi njihovih pripadnika.

Keserovićev branilac Senad Dupovac sugerisao je da je optuženi u januaru 2013. otišao u Siriju, u vreme "Arapskog proleća" i da u to vreme Islamska država još nije bila proglašena terorističkom organizacijom.

Јaneček je rekao da se ne slaže u potpunosti s tezom da to znači da Keserović nije otišao da se priključi terorističkoj organizaciji.

foto: Youtube/Printscreen

"Za UN je jasno da su terorističke sve organizacije nastale od Al Kaide, koja je prepoznata pre nekih dvadesetak godina. Islamska država je prepoznata 2013. To ne znači da nije postojala ranije, samo se smatralo da je deo Al Kaide", rekao je svedok.

On se saglasio sa odbranom da je bilo sukoba između Al Kaide i Islamske države.

"Čak ih se Al Kaida odrekla. Rekli su da su presurovi", rekao je Јaneček.

Svedok se složio da je bilo i drugih formacija osim Islamske države, ali je rekao da se ne bavi operativnim radom da bi znao da li je neko u Siriju išao da obavlja druge aktivnosti, a ne samo ratovanje.

Keseroviću je na teret stavljeno da je u januaru 2013. godine otišao u Siriju i kao pripadnik terorističke organizacije Islamska država učestvovao u terorističkim aktivnostima.

On je optužen i da je javno podsticao na terorističke aktivnosti.

Nastavak suđenja biće zakazan naknadno.

Kurir.rs/Atvbl.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track