MINISTAR ZDRAVLJA SRPSKE: Koronavirus je i dalje tu, a biće ga i u oktobru
Foto: Anadolija/Gorana Jakovljević

postaje sezonska bolest?

MINISTAR ZDRAVLJA SRPSKE: Koronavirus je i dalje tu, a biće ga i u oktobru

Bosna i Hercegovina -

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je koronavirus i dalje prisutan, da će ga biti i u oktobru, ali da se ne zna kakvog će biti intenziteta i kakva će biti njegova virulentnost u tom periodu.

"Ono što je svakako dobro jeste da broj zaraženih u ovom periodu u Republici Srpskoj nije povećan i nemamo mnogo ljudi smeštenih u bolnicama. Ako takvu situaciju budemo imali u oktobru, svakako će biti dosta podnošljivija", istakao je Šeranić.

On je naveo da će u oktobru ponovo biti sezonskog gripa i dodao je da će ova dva respiratorna virusa, koja se prenose na identičan način, predstavljati ozbiljnu pretnju organizaciji sistema.

"Zbog toga je potrebno da se kao pojedinci i sada pripremimo, ali i da se zdravstveni sistem pripremi za organizaciju i način rada u oktobru, jer će postojati mogućnost određenih restrikcija", izjavio je Šeranić.

On je ponovio da mere za pojedince, koje su propisale nadležne institucije u vezi s koronavirusom, nisu popustile i apelovao da se i dalje nose maske u zatvorenom prostoru, vodi računa o broju osoba koje se okupljaju i da se drži socijalna distanca i dezinfikuju prostorije.

Kurir.rs/Vecernji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track