Najnovije vesti

MLADA LEKARKA IZ MOSTARA NA PRVOJ LINIJI BORBE PROTIV KORONE: Mesecima nije imala slobodan dan, u grču dolazi na posao
Foto: EPA / OLIVIER HOSLET

pandemija

MLADA LEKARKA IZ MOSTARA NA PRVOJ LINIJI BORBE PROTIV KORONE: Mesecima nije imala slobodan dan, u grču dolazi na posao

Bosna i Hercegovina

Zaposleni Doma zdravlja Mostar prošle sedmice uputili su dramatičan apel u kojem navode da neće dugo moći da izdrže zbog stalnog povećanja broja zaraženih korona virusom. Kristina Bevanda, specijalizant epidemiologije za Dom zdravlja Mostar, kaže da je za nju opasnost od koronavirusa počela kada su počele da stižu vesti o zaraženima u Italiji.

Bevanda mesecima nije imala slobodan dan. Ne zna za vikend niti pauzu.

Značajan rast

"Svi smo se nadali da će u letnjem periodu virus biti među nama, ali da neće imati značajniji uticaj na svakodnevni život. Međutim, dogodilo se upravo suprotno. Imamo konstantan, značajan i uporan porast broja oboljelih", govori dr Bevanda za Avaz.

Zabrinjavajuće je, kaže, što oboleva i sve više mlađih osoba.

"Razlog je što su mladi ljudi najmobilniji, kreću se po gradu, a oni srednje životne dobi su radno sposobni i tako ostvaruju više kontakata, a samim tim imaju veću šansu za infekciju, što se i dogodilo. Većina njih, na našu sreću, ima blaže simptome, ali s vremena na vreme iznenadi nas i teža klinička slika. Nismo optimistični, brojke nam ne ukazuju da imamo pravo na to. Najveći strah od početka cele priče nam je jesen. Niko ne zna šta će se dogoditi", kaže Bevanda.

U Domu zdravlja Mostar problem predstavlja nedostatak maski i rukavica.

"Imamo gumirana odela koja možemo upotrebljavati, ali s maskama i rukavicama smo skoro na nuli. Donacije više ne pristižu, a vrlo je teško nešto kupiti svojim sredstvima, jer su cene previsoke. Iskreno, bojim se za svoju porodicu, za decu i svoje bližnje. Plašim se da ćemo do kraja godine svi biti inficirani", dodaje epidemiologinja.

Preminuo kolega

Kaže da je njoj i ostalim zaposlenima najteže bilo kada je preminuo njihov kolega.

"Mi, lekari smo najgori sami po sebe. Jedan naš kolega stomatolog dobio je temperaturu i imao je simptome korone. A on, kako je lekar, a i supruga mu, mislio je da se, kao i mi svi, može sam izlečiti i u kućnim uslovima. Taj kolega se nama javio tek 14. dan svoje temperature i tu noć mi smo ga testirali i utvrdili da je pozitivan. Ali tu noć je, nažalost, preminuo. Neprijatelji smo sami sebi i on se prekasno javio za bilo kakvu pomoć", kaže na kraju Bevanda.

U grču na posao

"S obzirom na to da sam u epidemiološkoj službi, za nas ne postoji vikend. Svaki radni dan sam do 23 sata na telefonu. Fizički sam na terenu do 14 sati i izlazim po potrebi. Euforija nas je na početku pratila, kada smo imali rezultate i kada smo gasili žarišta, ali sada već dolazimo na posao u grču jer vidimo da sve ide samo nagore", navodi Bevanda.

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...