KORONA MEĐU MIGRANTIMA U BIH: U kampu u Bihaću petoro pozitivno, 555 bilo na pregledu, a OVO zabrinjava nadležne
Foto: EPA / Fehim Demir

kovid-19

KORONA MEĐU MIGRANTIMA U BIH: U kampu u Bihaću petoro pozitivno, 555 bilo na pregledu, a OVO zabrinjava nadležne

Bosna i Hercegovina -

Pet migranata iz kampa Bira u Bihaću pozitivno je na korona virus, potvrdila je u petak ministarka zdravlja Unsko-sanskog kantona (USK) Federacije BiH Nermina Ćemalović.

"Imamo tri pozitivina migranta plus dva kojima smo radili serologiju i bili su pozitivni, tako da smatramo da su i oni pozitivni. Sad ćemo im raditi PCR testove, tako da možemo slobodno reći da imamo ukupno pet pozitivinih migranata na korona virus", kazala je Ćemalovićeva.

Nadležni u Bihaću navode da bi problem mogao nastati ako se virus pojavi kod migranata koji su van kampova i koji nemaju nikakvu zdravstvenu zaštitu.

Situacija sa migrantima je najteža u Velikoj Kladuši, navodi portal Kliks.

Ministarka zdravlja USK rekla je za Radio Slobodna Evropa kako su juče urađeni skrining pregledi svih 555 migranta koji borave u kampu Bira, kao i to da će svi oni koji su bili u kontaktu sa obolelima biti testirani i da su do daljeg u izolaciji.

"Bira nema uslova da izolovanim drži pozitivne osobe na korona virus i imali smo situaciju da je migrant koji je bio pozitivan pobegao iz tog kampa", rekla je Ćemalovićeva.

Zbog toga je Krizni štab doneo i odluku da se osposobi karantn u Zdravstvenoj ustanovi, lečilištu "Gata", 18 kilometara udaljenoj od Bihaća.

Ovaj karantin trebalo bi, kako kaže Nermina Ćemalović, da bude u funkciji od 1. septembra, a moguće je i pre, ako se situacija pogorša i poveća broj pozitivnih.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track