ZORAN TEGELTIJA PORUČIO: BiH neopravdano snosi preveliki teret migrantske krize
Foto: Profimedia

PREDSEDAVAJUĆI SAVETA MINISTARA bih

ZORAN TEGELTIJA PORUČIO: BiH neopravdano snosi preveliki teret migrantske krize

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da migrantska kriza postaje sve veći teret za BiH, koja sama ne može da se izbori sa ovim problemom i istakao da svi koji ne ispunjavaju uslove da borave u BiH moraju biti vraćeni u domicilne zemlje.

Tegeltija je naglasio da se pojavljuje sve veći broj ljudi i to ne onih koji žele ostati u BiH, već onih kojima je BiH tranzitna ruta prema zemljama Zapadne Evrope.

"BiH neopravdano snosi preveliki teret migrantske krize u odnosu na broj stanovnika koji u ovom trenutku ima. Ako će kroz istočne granice EU migranti nekontrolisano dolaziti do BiH, nakon čega će im na sve načine biti zatvarane granice EU, onda BiH ima pravo na pomoć EU", rekao je Tegeltija za banjalučku Alternativnu TV.

Predsedavajući Saveta ministara je naveo da je neophodno utvrditi ko se sve nalazi u BiH, ko dolazi iz područja zahvaćenih ratom, ko su ekonomski migranti, a ko predstavlja bezbedonosnu opasnost, ne samo za BiH, nego i za zemlje Zapadne Evrope.

Tegeltija je napomenuo da je u ovom trenutku veoma teško sarađivati sa pojedinim zemljama iz kojih dolaze migranti, ali da BiH mora da pošalje poruku da ne može biti spavaonica za izbeglice koji čekaju svoj put u Zapadnu Evropu.

"Svi oni koji ne ispunjavaju uslove da se smatraju migrantima, moraju biti vraćeni u domicilne zemlje. To je jasna politika koju je utvrdio Savet ministara", poručio je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da, nažalost, još ne postoji puna saglasnost o tome kako će se BiH odnositi prema migracijama, te da jedino Republika Srpska od prvog dana migrantske krize dosledno zastupa stavove da su migracije najčešće bezbednosno pitanje koje treba da se rešava na izvoru odakle migranti dolaze, te da Srpska nije spremna da gradi migrantske centre.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track