DODIK POSLE SASTANKA U BRISELU: EU nam je zadala zadatke koji nisu urađeni 20 godina, pa neće ni sada
Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Bih na evropskom putu

DODIK POSLE SASTANKA U BRISELU: EU nam je zadala zadatke koji nisu urađeni 20 godina, pa neće ni sada

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u Briselu da Evropska unija ima niz očekivanja i „domaćih zadataka“ za BiH.

"Ima mnogo teških stvari, neke su već urađene, a neke idu za tim i da se menja Ustav, što će biti jako teško i nemoguće, kao i deo eventualnog prenosa nadležnosti na zajednički nivo u nekim evropskim pitanjima. To smo slušali 20 godina pa se nije desilo, pa neće ni sada“, istakao je Dodik.

Dodik je, posle sastanka članova Predsedništva BiH sa stalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za BiH Polom Rendželom i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, rekao da su predstavnici evropskih institucija iskazali jasno opredeljenje za evropsku perspektivu BiH.

On je naveo da u Briselu sada ima više razumevanja za BiH kao složenu zemlju, koja je suočena sa mnogim unutrašnjim problemima.

foto: Avaz.ba/M. Kadrić

„Ono što mi treba da uradimo jeste da obezbedimo prolaz određenim inicijativama kao što je ‘mini Šengen’ i paket investicija od devet milijardi namenjen zapadnom Balkanu“, rekao je Dodik. Srpski član Predsedništva je dodao da je na današnjim sastancima bilo reči i o migrantskoj krizi u BiH i da su članovi Predsedništva preneli evropskim zvaničnicima da migranti predstavljaju ne samo socijalni, već i bezbednosni problem.

Kada je reč o pravosuđu, Dodik je rekao da je sve što se tiče pravosuđa u BiH loše, ali da su to inicijative koje su došle od ranijih predstavnika EU i visokih predstavnika koji su kreirali jedan sasvim pogrešan i loš pravni sistem pun korupcije i promašaja.

"Oni nemaju pravo da krive bilo koga u BiH zato što su oni to uradili. Visoki predstavnik je nametnuo zakone, a EU je, zajedno sa SAD, to podržavala“, naglasio je Dodik.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja