HERCEGOVAČKE SVADBE IZVOR ZARAZE U DVE DRŽAVE: Vlasti nemoćne da ih spreče, niko ne poštuje mere protiv korone! (VIDEO)
Foto: Profimedia

neoprezno

HERCEGOVAČKE SVADBE IZVOR ZARAZE U DVE DRŽAVE: Vlasti nemoćne da ih spreče, niko ne poštuje mere protiv korone! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Zbog venčanja koja su mladenci iz Metkovića organizovali u venčanim salonima s druge strane granice, ovaj grad je postao novo žarište širenja koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U poslednjih pet dana 69 osoba je obolelo od COVID-a 19, pa je prema zvaničnim statistikama broj zaraženih (aktivnih) slučajeva u Metkoviću 83.

Epidemiološka situacija na terenu je još gora jer ima mnogo slučajeva koji nisu zabeleženi jer nisu ni zatražili medicinsku pomoć. Lekarsku pomoć uglavnom traže oni koji su toliko loši da ne mogu da se leče u kućnim apotekama ili oni kojima je potrebno opravdanje za odsustvo s posla zbog bolovanja.

Prema Slobodnoj Dalmaciji, epidemiolozi u Metkoviću očekuju porast broja obolelih narednih dana, uglavnom kontakata sa venčanja održanog krajem oktobra.

"Organizovanje venčanja u Hercegovini za nas je veliki epidemiološki problem. To je organizovano okupljanje u drugoj zemlji na koje ne možemo utjecati. Prema našim informacijama, okupljanja na vjenčanjima su takođe ograničena u Hercegovini, ali to se očito ne poštuje", rekao je epidemiolog dr Miljenko. Ljubić. Takođe primećuje da se povećao broj testova u Metkoviću, što onda rezultira većim brojem pozitivnih ljudi.

Već je napisano da su svadbe, koje se održavaju uz preporuku Kriznog štaba i Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, potencijalno velika žarišta za širenje COVID-a 19, posebno ona koja se organizuju u Hercegovini. Niko nema kontrolu nad ovim venčanjima. U svadbenim salonima, umesto trideset, deset puta više svatova, kojima korona, uz dobru hranu i kapljicu, očigledno ne predstavlja problem, iako će za nekoliko dana, kada dobiju temperaturu, stati u redove za testiranje.

Epidemiološka profesija je nemoćna pred ovim problemom, epidemiolozi mogu zabeležiti samo brzi porast broja zaraženih i širenje epidemije za koju niko neće biti odgovoran, ni mladenci ni njihovi gosti koji se sa takvih gozbi vraćaju zaraženi i ugrožavajući druge ljude.

Kako sprečiti organizaciju vjenčanja u Hercegovini, pitanje je na koje treba odgovoriti Štab civilne zaštite i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Naime, organizovanoj svadbenoj koloni ne bi trebalo dozvoliti da pređe državnu granicu, iako se u pograničnom području to takođe može odigrati.

S obzirom na epidemiološku situaciju u Metkoviću, može li se ograničiti odlazak na proslave venčanja u BiH - Slobodna Dalmacija zatražila je Županijski stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

„Štab civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije nema ovlašćenja da reguliše prelazak državne granice Republike Hrvatske, bez obzira na razloge izlaska ili ulaska hrvatskih građana“, odgovorili su kratko i jasno.

A nemoćni su u susjednoj Hercegovačko-neretvanskoj županiji, gdje vjenčani saloni uglavnom ignorišu mjere, iako je u BiH propisano da se samo 25 ljudi može okupljati u zatvorenom. Kako se ispostavilo, na teren izlaze dva inspektora, civilne zaštite i ugostiteljstva, koji vikendom obilaze venčanice.

Međutim, ako vlasniku hale napišu novčanu kaznu od dvije hiljade maraka (oko osam hiljada kuna), plaćaju je i nastavljaju po starom. Neki čak podele svadbene sale pregradama, pa kada inspekcija dođe tvrde da imaju tri ili četiri venčanja, a ne jedno.

Čini se, međutim, da će se s tim problemom pozabaviti centralna federalna vlada koja uvodi policijski čas u BiH od 23 do 6 sati ujutro. Dakle, venčanja će morati da se završe pre ponoći, pa će ovo možda odbiti mladence da organizuju proslave venčanja preko granice.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track